Pass deg for disse svindel forsøkene i 2024

08/03/2024 12:27

Mikkel Preisler

Forbruk
Foto : Pexels
Foto : Pexels

I samarbejde med NordVPN

Svindel på nett er i kraftig vekst, men det blir vanskeligere å oppdage dem. Svindlerne blir stadig mer utspekulerte og kreative i strategiene sine, noe som kan gjøre det vanskelig å skille mellom hva som er reelt og hva som er et forsøk på svindel. Derfor har vi sett nærmere på noen populære svindelforsøk man bør styre klar av.

For selv om strategiene er i stadig endring, er det ofte noen kjennetegn som kan hjelpe deg å avdekke svindelforsøk lettere. Her er det viktig å holde seg oppdatert på markedet, samt informasjon som deles av påtalemyndigheter, sikkerhetsselskaper og lignende.

Kjente svindelforsøk som pågår i 2024

Selv om det kan være vanskeligere å oppdage svindelforsøk i dag enn tidligere, finnes det også mer tilgjengelig informasjon. Mange selskaper deler åpent om svindelforsøk, og påtalemyndighetene har blitt flinkere til å varsle om kjente svindler. På denne måten kan man fange opp røde flagg som man bør være på utkikk etter.

I de neste avsnittene ser vi nærmere på fem svindelstrategier som har blitt rapportert om jevnlig så langt i 2024. Disse kan riktignok komme i ulik størrelse og fasong, men ved å kjenne til dem, kan man være mer på vakt.

Kryptovaluta-svindel

Har du mottatt en telefon om at bitcoin-lommeboken din holder på å bli utdatert, eller du har verdier stående klare til uttak fra ukjent nummer? Svindlere har for lengst kastet seg på mulighetene rundt kryptovaluta, og mange lar seg dessverre lokke av rask rikdom i det volatile kryptovalutamarkedet.

Ofte skjer dette gjennom falske investeringsplattformer som lover høy avkastning med minimal risiko. Disse plattformene kan be om innledende innskudd eller personlig informasjon, som til slutt fører til økonomisk tap uten noen reell investering. Politiet og Økokrim har varslet om flere slike nettverk i Norge.

Det som ofte gjør dem vanskelig å spore er at de befinner seg i land som Singapore, Hong Kong og Storbritannia. Dette gjør det vanskeligere for norsk politi å etterforske, samt for bankene å spore hvor midlene man setter inn har tatt veien.

Løsepengevirusangrep

Løsepengevirus eller såkalt ransomware, er ondsinnet programvare som krypterer filer og krever betaling for deres frigjøring. Denne formen for utpressing har utviklet seg kraftig de siste

årene og flere store selskaper har blitt utsatt for slike angrep. Svindlere bruker ofte sosial manipulasjon for å lure individer til å installere løsepengevirus.

For eksempel kan de sende e-poster som ser ut til å være fra offentlige etater eller kjente kontakter, og lokke ofre til å klikke på lenker som sprer viruset. Norske bedrifter har flere ganger blitt utsatt for slike angrep,, som ofte har katastrofale konsekvenser.

Stemmeimitasjon med kunstig intelligens

Med fremskritt innen kunstig intelligens har stemmeimitasjon blitt et verktøy for svindlere. Ny teknologi har gjort det enklere å imitere betrodde personer over telefonen. Ofre mottar samtaler som høres ut som noen de kjenner, og blir bedt om øyeblikkelig økonomisk hjelp eller sensitiv informasjon. Denne metoden ble bemerkelsesverdig brukt til å imitere et familiemedlem i nød, noe som førte til betydelige økonomiske tap for de som ble lurt.

Det har blitt rapportert om slike tilfeller i Norge, men det er ikke spesielt utstrakt ennå. Telenor har kjørt flere kampanjer for å informere om denne typen svindel, samt hvor enkelt det kan oppstå.

Svindel gjennom sosiale medier

Med den økende populariteten av netthandel gjennom sosiale medier, har svindlere funnet nye måter å utnytte forbrukernes tillit på. De lager falske butikksider eller annonser på plattformer som Instagram og Facebook for å markedsføre produkter som ikke finnes. Når forbrukere betaler, mottar de enten ingenting i retur, eller de ender opp med produkter av elendig kvalitet som ikke lever opp til løftene.

Svindlerne bruker ofte bilder og beskrivelser stjålet fra legitime nettsteder for å virke troverdige, og lokke til seg kjøpere med tilbud som virker for gode til å være sanne. Denne formen for svindel utnytter effektivt den impulsive kjøpsatferden som sosiale medier kan fremkalle, og forbrukere oppfordres til å gjøre grundige undersøkelser før de handler fra ukjente selgere på nettet.

Beskytt deg på nett

For å beskytte seg på nett er det viktig å begrense informasjonen som svindlerne kan misbruke. Man bør være forsiktig med hvor man oppgir informasjon, samt bruke nødvendige verktøy. Her kan en VPN være et lurt verktøy som sikrer deg på nett. Ved å bruke en VPN kan du kryptere informasjonen som kommer fra enheten din, og på den måten skjerme hvor mye informasjon hackere kan fange opp underveis.