Derfor skal du aldri drikke kaffe før klokken halv ti om morgenen

Morgenkaffen er en dårligere vane enn du kanskje tror, påpeker forsker utfra flere studier.

Duften af ristede bønner blandet med brandvarmt vand og måske et skvat mælk i. Mmm… Det kan få det værste grus ud af øjnene og opkvikke dig, tænker du måske om din morgenkaffe. Men du tager fejl.

Ifølge Ph.D og forsker Steven Miller ved “Uniformed Services University of the Health Sciences” i Bethesda, Washington, bør kaffen spares til senere på dagen, og dermed ikke inntas som noe av det første om morgenen – eller når du kommer på jobben.

Morgenslurken risikerer nemlig å gjøre oss immune overfor koffeinens oppkvikkende effekt og til og med gi oss den motsatte effekt; nemlig sløvende.

Les også: Derfor skal du slutte å spise Nutella med én gang

 

Grunnen er at vi hvert døgn gjennomgår en syklus av hormonelle forandringer i kroppen, som varierer fra person til person.

Sollys har riktignok innvirkning på syklusen, og noen av de stressrelaterte hormonene inkludert kortisol, frigis omkring klokken 8-9 om morgenen, ved lunchtider og igjen mellom 17.30 og 18.30.

Formålet med disse hormonene er å oppkvikke oss, men drikker man kaffe på akkurat disse tidspunktene, kan det dermed dulme effekten og til og med forstyrre og senke produksjonen av kortisol.

Steven Miller er til gjengjeld konstruktiv i sin tilgang til problemet (hilsen en kaffedrikker), og han foreslår derfor ikke at vi dropper å drikke den sorte drikken helt.

Derimot kommer han med et forslag til når den gjennomsnittlige person i stedet bør drikke kaffe:

Mellem klokken 9:30-11:30 tar du den første koppen, og ellers er klokken 13:30-17:00 også et ålreit tidspunkt, mener han.