Drikken som renser tarmen og hjelper mot forstoppelse

16/04/2024 06:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den har en sur smak, skummende utseende og mirakuløs effekt på tarmens funksjon, men også på hele organismen. Det er ikke tilfeldig at det kalles livseliksiren.

Menneskets "andre hjerne". Dette kaller det vitenskapelige miljøet tarmen, ettersom utallige studier har bevist den uatskillelige forbindelsen mellom tarmen og hjernen, og hvordan mikrobiomet i førstnevnte kan forstyrre mental helse og balanse, våre tanker og følelser.

En anmeldelse fra 2021 publisert i tidsskriftet Pharmacological Research fant at pasienter med høyere nivåer av skadelige bakterier i tarmen led av høyere nivåer av depresjon og angst.

Forskning har også vist at mer enn 90 % av serotonin, glad- og kjærlighetshormonet, produseres i tarmen. Det er derfor mye mer enn i hjernen. Dette forklarer hvorfor visse matvarer kan påvirke humøret vårt.

Det er derfor avgjørende for god helse og velvære i hele organismen å ta vare på tarmfunksjonen din, som starter med å spise riktig. Blant matvarene som har en mirakuløs terapeutisk effekt er kefir.

Det er et tradisjonelt probiotisk meieriprodukt som drikkes som drikkevare og har et lavere laktoseinnhold sammenlignet med melk.

Den er hovedsakelig laget av geite- eller sauemelk som har gjennomgått melkesyre- og alkoholgjæring med tilsetning av kefirgranulat, som er dehydrerte granuler på størrelse med erter. Det er en koloni av vennlige bakterier som produserer melkesyre og ser ut som blomkål i utseende.

Med opprinnelse fra urbefolkningen i Kaukasus og Midtøsten, ble kefir tradisjonelt laget i geiteskinn poser som ble hengt ved siden av døren til hjemmene deres slik at innbyggerne kunne banke på for å blande granulene godt.

Smaken er syrlig og minner litt om smaken av yoghurt. Utseendet er skummende på grunn av karbondioksid, som er et sluttprodukt av gjæring, dens næringsverdi er stor og fordelene er mange, da de ikke er begrenset til tarmen.

Den russiske zoologen Elie Metchnikoff, som ble tildelt Nobelprisen i medisin i 1908, tilskrev Balkan-folkets lang levetid til det høye forbruket av fermenterte meieriprodukter, inkludert kefir. Han kalte det til og med «livets eliksir».

I følge Healthline inneholder en porsjon kefirmelk (et glass på 175 ml):

  • Protein: 6 gram

  • Kalsium: 20 % av anbefalt daglig dose

  • Fosfor: 20 % av anbefalt daglig dose

  • Vitamin B12: 14 % av anbefalt daglig dose

  • Riboflavin (B2): 19 % av anbefalt daglig dose

  • Magnesium: 5 % av anbefalt daglig dose

  • En betydelig mengde vitamin D

  • Omtrent 100 kalorier

  • 7-8 gram karbohydrater

  • 3-6 gram fett, avhengig av melketype