Et ekte bakterieparadis: Så ofte bør du bytte kjøkkensvamp

26/03/2024 15:00

Emma

Livsstil
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Det må gjøres oftere enn mange tror.

I hjertet av kjøkkenet, hvor rengjøring og hygiene er avgjørende, spiller oppvasksvampen en uunnværlig rolle. Det kan imidlertid vise seg å være en trojansk hest for bakterier hvis den ikke håndteres riktig.

Ny forskning har kastet lys over den mørke siden av oppvasksvampen, og understreker behovet for regelmessig utskifting for å unngå helserisiko.

Ifølge studier utført av Furtwangen University og Justus Liebig University i Giessen, inneholder en gjennomsnittlig kjøkkensvamp ikke mindre enn 362 forskjellige typer bakterier. Skumstrukturen til soppen, med sine utallige porer, gir et ideelt miljø for disse mikroorganismer å trives og formere seg i.

Dette faktum har ført til at eksperter anbefaler en ukentlig utskifting av kjøkkensvampen som en minimumsstandard for kjøkkenhygiene.

Det skriver Oe24.

Blant de vanligste bakterietypene som er funnet i studien, tilhører halvparten risikogruppe 2, noe som indikerer et potensial for å forårsake sykdommer.

Blant disse var miljø- og vannbakterier, samt bakterier som normalt finnes på menneskelig hud. Selv om forekomsten av fekale bakterier og diaréfremkallende patogener var minimal, er risikoen for krysskontaminering på kjøkkenet en bekymring som ikke kan ignoreres.

For de som ønsker å minimere miljøavtrykket, kan hyppig utskifting av kjøkkensvamper virke problematisk. Forsøk på å forlenge soppens levetid ved hjelp av mikrobølgeovn eller vanlig vask viser seg imidlertid å være kontraproduktivt.

Slike metoder kan midlertidig redusere antall bakterier, men de resterende patogenene kan utvikle økt stresstoleranse og formere seg enda raskere etterpå.

Derfor, for å opprettholde kjøkkenhygiene og beskytte familiens helse, anbefaler hygienister ikke bare regelmessig utskifting av kjøkkensvampen, men også å sørge for at den lagres tørr etter bruk. Dette enkle trinnet kan være avgjørende for å forhindre bakterievekst og sikre et sunnere hjem.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.