Vil du unngå denne bør du være egoistisk

03/10/2017 11:15

Anniken Hauge

Livsstil
Hjortelusflua på menneske.
Hjortelusflua på menneske.
Den blodsugende parasitten sitter på hjortedyr som elg, rådyr og hjort. Nå om høsten setter den seg også på mennesker.

Hjortelusfluen er en blodsugende parasitt på hjortdyr som elg, rådyr og hjort. Om høsten setter den seg på mennesker, og er du skikkelig uheldig kan du få over 50 stikk.

Hjortelusflua er aktiv nå og frem til frosten kommer. Desverre er det lite man kan gjøre om man blir stukket.

Hvis du først er uheldig og får dem på deg, er det best om du får dem av deg med en gang, skriver NRK.

Seniorrådgiver hos Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, forteller at hjortelusa sitter passivt og venter på en forbipasserende den kan hoppe på.

- Den biter seg fast og går rett på deg uansett om du bruker myggmidler eller annet. Sjansen for å få dem på seg er størst når man går utenfor veier og stier, forklarer Preben Ottesen.

Videre forteller han at et tips kan være å opptre litt egoistisk ved å gå ut i skogen litt senere, og håpe at hjortelusflua har satt seg på andre så du slipper å få den på deg selv. 

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) Foto: Shutterstock.

Ifølge Folkehelseinstituttet krabber rundt i hår og skjegg, i klær og innenfor klær. Vanligvis stikkes ikke mennesket, men hvis det skulle skje, kan stikket klø i lang tid. Derfor råder de folk til å ta med kam når man går ut på tur, slik at man kan få dem raskt ut av håret

Det nytter heller ikke å klemme dem ihjel mot huden, fordi de er læraktige og flate.

Derfor bør man prøve å få tak i de med fingrene og få kastet dem vekk.

Det opplyses videre at faren for noen smitte er liten, men stikket kan klø lenge. Fordi én lusflue kun bruker én vert (den kaster vingene når verten er funnet), vil den i liten grad overføre smitte fra dyr til dyr og dyr til mennesker, opplyser Folkehelseinstituttet.

I Norge ble den oppdaget først i 1983, på en elg ved Halden i Østfold. Den er vanlig å finne i Østfold, Akershus øst for Oslo og sørlige deler Hedmark nord til Våler, med enkeltfunn ved Elverum og Trysil, og på vestsiden av Oslofjorden fra Hurum via sørlige deler av Lier og inn i Kjekstadmarka i Asker. 

Den er nå også vanlig i Vestfold og sørøstre deler av Buskerud og Telemark.

Les også: 6 alarmerende tegn på diabetes du ikke må ignorere