6 ting du kan gjøre for å gjøre verden bedre

15/01/2024 20:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En liten ting kan gjøre en stor forskjell.

I en tid med krig, katastrofer og klimaendringer blir vi ofte minnet om hvor mange mennesker rundt om i verden som har det verre enn oss selv.

Det kan være frustrerende og nedslående å bli minnet på, og kanskje setter det i gang tanken: «vi må gjøre noe!». Dessverre kan vi ikke gjøre verden til et bedre sted på en dag, men vi kan begynne et sted.

Det skriver Woman.

Hvis vi gjennom våre handlinger endrer bare ett liv til det bedre, er verden allerede et lysere sted enn den var før. Og husk så at uselviske gjerninger sprer seg fort – kanskje dine handlinger kan motivere andre til å følge etter?

Her er 6 ting du kan gjøre hvis du vil gjøre verden til et litt bedre sted.

1. Innsamling

Det er mange organisasjoner som jobber aktivt i inn- og utland for å bedre forholdene til sårbare mennesker. Og disse organisasjonene trenger all den hjelpen de kan få. Du kan derfor gjøre en forskjell i mange menneskers liv om du melder deg på en innsamlingsaksjon.

Det holdes mange innsamlinger gjennom året, så det er bare å velge en god sak. Det kan for eksempel være til Amnesty International Norge, Kreftforeningen eller Mental Helse.

Ta innsamlingsboksen i hånden og bruk en dag i helgen på å gå dør til dør - du kan invitere vennen, kjæresten eller et familiemedlem med og ha en hyggelig dag sammen i tjeneste for en god sak!

2. Gi blod

Mens du leser dette, er det mange mennesker rundt på norske sykehus som trenger bloddonasjoner. Å bli blodgiver er kanskje den enkleste og raskeste måten å redde liv og dermed gjøre verden til et bedre sted. Det tar kun 5-10 minutter.

Bli blodgiver og redd liv.

3. Bli en besøksvenn

Ensomhet er et alvorlig problem – faktisk viser studier at fire av ti nordmenn er ensomme. Den statistikken har du mulighet til å endre om du melder deg på som besøksvenn – både store og små trenger noen å snakke med.

Hvis du elsker å utveksle røverhistorier og være en støtte for andre, bør du vurdere å bli en besøksvenn. Det vil bringe lys til begges liv.

4. Bli frivillig

Hvis det å være besøksvenn ikke faller i smak, kan du undersøke hvor du ellers kan stille som frivillig. Selv om ca. 60% av befolkningen engasjerer seg i frivillig arbeid hvert år i Norge, trengs det alltid flere!

Frivillighet kommer i alle avskygninger – bli frivillig i den lokale idrettsforeningen, lag mat til hjemløse eller del ut tepper til dem om vinteren. Du kan jobbe med telefonrådgivning, kontaktpunkter eller planlegge sosiale aktiviteter og mye mer.

5. Gjør noe for klimaet

Hvis du vil gjøre verden til et bedre sted, forutsetter det også at den eksisterer – det finnes ingen Planet B.

Enten du henter søppel fra naturen, sorterer avfall eller bare kjøper resirkulerbart matpapir – alt teller når det kommer til klimaet, og jo mer du gjør for det, jo bedre. Gjør verden til et bedre sted for alle over hele verden og fremtidige generasjoner.

6. Doner klær du ikke trenger

Dessverre er det ikke alle som har ressurser til å kjøpe klær til seg selv eller barna sine. Heldigvis kan du veldig enkelt hjelpe mennesker som er mindre privilegerte enn deg selv.

I stedet for å kaste de gamle klærne dine eller selge dem på nettet, kan du donere dem til veldedige formål. Det kan både gjøre verden til et bedre sted i og utenfor Norge.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.