Advarer mot dette i jula

28/11/2023 12:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Dette bør du være obs på.

Desember er høytid for å tenne lys på gravplassen, og med over 2000 gravlunder i Norge kan dette være en stor kilde til forsøpling – godt hjulpet av fugler som er glade i stearinrester.

Fortsatt er mange av gravlyktene som benyttes for lette og laget av plast. I tillegg inneholder stearinen animalsk fett, noe som er svært fristende for sultne fugler.

Ifølge Beate Kjerstad, leder i Plastpiratene, finner man stadig plast fra gravlykter på helt andre steder enn der de hører hjemme. Det er blitt funnet gravlykter i blant annet fuglereservat og i vannkanten.

- Plast og mikroplast er en av de største utfordringene i naturkrisen. Hadde de som setter ut gravlys visst at det vil ende opp som mikroplast på en holme i et fuglereservat, tror jeg de hadde tenkt seg mer om. Vi kan ikke skylde på fuglene, men må ordne opp selv ved å endre våre egne handlinger, forteller hun.

John Harald Sand, prosjektleder for landsforsøpling og kartlegging i Hold Norge Rent, forteller til DinSide at det finnes flere løsninger på problemet.

- Vi anbefaler at man bruker tyngre lykter eller lysbeholdere som ikke havner like lett på avveie.

Sand håper at folk kan være mer bevisste på forsøplingsrisikoen til lette plastlykter:

- Man finne andre måter å minnes sine kjære uten at det skaper konsekvenser for naturen.

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.
Skyller du eplet ditt? Dette bør du gjøre i stedet Skyller du eplet ditt under vann fra springen før du spiser det? Det viser seg at det er noe helt annet du bør gjøre i stedet.