Den største slangearten i verden er oppdaget

02/03/2024 08:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den største slangearten i verden er nå oppdaget.

Forskere har oppdaget en gigantisk grønn anakonda-art i Amazonas, som de hevder kan bli opptil 7,5 meter lang og veie nesten 500 kilo, noe som gjør den til den største og tyngste slangen som noen gang er kjent i verden.

Til nå har fire arter av anakondaer blitt anerkjent, med den største - den grønne anakondaen - bosatt i tropiske deler av Sør-Amerika, som Amazonas, Orinoco og Essequibo-elvene.

Disse anakondene, som finnes i elvene og våtmarkene i Sør-Amerika, er kjent for sin lynhastighet og evne til å drepe byttet sitt ved å kveile seg rundt det, kveles og deretter svelge det hele.

En nylig publisert studie, som strakte seg over flere tiår, avslørte at den grønne anakondaen genetisk sett er to forskjellige arter. Forskere som samarbeidet med urbefolkningen Waorani fanget og studerte flere prøver av den nordlige grønne anakondaen ( Eunectes akayima ) i Bameno-området i den ecuadorianske Amazonas.

Arten ble oppdaget under innspillingen av Disney+ National Geographic-serien Pole to Pole med Will Smith.

Forskere registrerte flere anakondaer som tilhører den nye arten "lurer på grunne og venter på byttet sitt" mens de padlet i kanoer på Amazonas.

"Størrelsen på disse skapningene var utrolig - en kvinnelig anakonda vi møtte hadde en forbløffende lengde på 6,3 meter," sa studieforfatter Bryan Fry fra University of Queensland. "Det er uoffisielle rapporter fra Waorani-folket om andre anakondaer i området som er lengre enn 7,5 meter og veier rundt 500 kilo," sa Dr. Fry.

Den nye arten, beskrevet i tidsskriftet Diversity , divergerte fra den inntil nylig kjente sørlige grønne anakondaen for rundt 10 millioner år siden, og avviker genetisk med 5,5 %.

For å sette dette i perspektiv, skiller mennesker seg fra sjimpanser med bare rundt 2 %.

Denne oppdagelsen, ifølge forskere, er avgjørende for bevaring av anakondaer, som er topp rovdyr som er avgjørende for å opprettholde balansen i økosystemene deres.

En sunn anakonda-populasjon betyr at økosystemene deres lever med rikelige matressurser og rent vann.

"Derfor er det viktig å vite hvilke anakonda-arter som finnes og overvåke antallet deres," skriver forskere i The Conversation .

Anakondaer er i økende grad truet av landfragmentering forårsaket av industrialisert landbruk, skogbranner, tørke, klimaendringer og forurensning fra tungmetaller forbundet med lekkasjer fra oljeutvinningsaktiviteter.

"Spesielt presserende er forskning på hvordan petrokjemiske stoffer fra oljesøl påvirker fruktbarheten og reproduksjonsbiologien til disse sjeldne slangene," sa Dr. Fry.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.