Disse seks byene kan få bompenger

29/11/2023 07:00

Sofie

Nyheter
Genrefoto: Shutterstock
Genrefoto: Shutterstock
Nå kan seks nye byer få bompenger.

Bruken av bompenger rundt norske byer har opplevd en betydelig økning de siste årene. Selv i løpet av inneværende år har byer som Ålesund og Tromsø implementert bomstasjoner rundt bykjernen.

I begge disse byene er befolkningen allerede blant dem som betaler høyest i bompenger.

I Ålesund betaler bilistene nå i gjennomsnitt 483 kroner i måneden i bompenger. Ifølge tall fra Fremtind er det kun to byer der bilistene nå betaler mer: Stavanger (493 kroner) og Oslo (544 kroner).

Denne artikkelen ble først publisert på broom.no.

Flere byer kan stå for tur når det gjelder økt bompengebelastning. En ny rapport fra Norconsult, utført på oppdrag fra Statens vegvesen, anbefaler innføring av nye bomringer rundt seks byer og tettsteder i Akershus. NRK har fått tilgang til rapporten før den offisielt legges fram.

De seks byene og tettstedene som vurderes for nye bomringer, alle i Akershus, inkluderer Jessheim, Asker, Sandvika, Ski, Ås og Lillestrøm.

I tillegg til disse forslagene anbefaler rapporten dobbel takst i dagens bomring i Oslo, redusert fart på alle veier i Oslo og regionbyene, dobbel pris på parkering i Oslo og regionbyene, samt avgiftsparkering på steder der det for øyeblikket er gratis å stå.

Samtidig inneholder rapporten forslag om flere tiltak for å forbedre kollektivtransporten og fremme sykling.

Dette initiativet kommer som følge av den raske økningen i biltrafikken, spesielt i Oslo og Akershus, hvor en økning på 17 prosent er forventet fram mot 2040 på grunn av rask befolkningsvekst.

Rapporten blir et betydningsfullt grunnlag for Oslopakke 3-forhandlingene, som starter på nyåret mellom staten og politikere i Oslo og Akershus. Noe som betyr at det ikke er sikkert at alle forslagene vil bli gjennomført.

– Sannsynligvis, eller helt sikkert ikke de mest ytterliggående forslagene. Men dette er veldig interessant og noe vi må se mye nærmere på for å lage en god pakke totalt sett, sier miljø- og samferdseslsbyråd Marit Kristine Vea til NRK.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.