En analog by i en digital verden: Forbud mot telefoner i offentlige rom

12/02/2024 11:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange vil nok tilstå til at de bruker telefonen for mye. Og at det kan være vanskelig å stoppe.

Det er nå en liten by i Frankrike med under 2000 innbyggere som har forsøkt å hjelpe innbyggerne med det. 

I Seine-Port, sør for Paris, ble det sist helg vedtatt et forbud mot å bruke telefonen sin offentlig i en kommunal folkeavstemning, skriver The Guardian

Byens ordfører, Paul-Petit, er glad for tiltaket. 

"Tenåringer som går nedover gaten har nesten alle telefonene sine i hendene. Jeg forstår at ordet "forbud" kan støte noen mennesker. Men det som er viktig er å åpne en debatt", sier han til media. 

Og slik er det på alle måter. 

Ordføreren oppfordrer innbyggere i byen til for eksempel å spørre om vei i stedet for å slå opp kartet på telefonen, og bakere og slaktere til ikke å behandle kunder som snakker i telefon.

Politifolk kan imidlertid ikke straffe innbyggerne i Seine-Port hvis de fortsatt spiller Angry Birds mens de rusler nedover gaten, fordi ingen nasjonal lov er vedtatt.  

Men det er ikke bare i Seine-Port at snakket om skjermtid fylles opp. 

Smarttelefoner og skjermtid har i økende grad blitt et politisk tema i Frankrike.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa i forrige måned at han ville bestemme den beste bruken av skjermer for små barn ved hjelp av vitenskapelige eksperter, og antydet at forbud eller restriksjoner kan være på vei.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.