Forbrukerrådet: Vær oppmerksom

29/12/2023 20:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dette må du være oppmerksom på.

Hvis du vurderer å bytte julegaven din, er det lurt å sjekke byttelappens tidsfrist og ta vare på originalemballasjen.

Selv om det er en tradisjon for butikker å tilby muligheten til å bytte gaver i romjulen, er dette ingen lovfestet rettighet.

Det er derfor essensielt å huske på å bevare kvittering og byttelapp, i tillegg til å være oppmerksom på andre viktige regler for bytting.

Det skriver DinSide.

Juridisk seniorrådgiver Nora Wennberg Gløersen hos Forbrukerrådet påpeker at butikkene ønsker å forsikre seg om at varen som skal byttes faktisk er kjøpt hos dem, og at varen kan selges på nytt. Derfor er det viktig å sørge for at originalemballasjen er intakt hvis man ønsker å bytte en vare.

Gløersen påpeker også at byttereglene kan variere fra butikk til butikk.

Selv om romjulen ofte er en travel tid for mange, og noen til og med feirer jul andre steder enn hjemme, er det fristende å utsette bytteprosessen for julegaver.

Likevel understreker Gløersen viktigheten av å ta seg tid til å sjekke byttelappens tidsfrist.

  • Det er fornuftig å kontrollere tidsfristen på byttelappen, slik at man har muligheten til å bytte varen i rett tid, sier Gløersen.

For de fleste nettbutikker gjelder som hovedregel angreretten, som gir forbrukeren 14 dager fra kjøpsdato. Derfor kan det være lurt å undersøke angreretten hvis man ønsker å bytte en gave.

  • Man bør være oppmerksom på at angreretten ikke alltid gjelder for nettbutikker utenfor EU, advarer Gløersen.

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.
Skyller du eplet ditt? Dette bør du gjøre i stedet Skyller du eplet ditt under vann fra springen før du spiser det? Det viser seg at det er noe helt annet du bør gjøre i stedet.