Mye brukt medisin: Nå blir den forbudt

04/10/2023 06:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock/OBS: Genrefoto
Foto: Shutterstock/OBS: Genrefoto
Bruken av disse pillene har økt de siste årene.

Antidopingbyrået WADA har godkjent neste års liste for forbud. Et mye brukt smertestillende middel får oppmerksomhet.

Tramadol, et veldig kraftig smertestillende middel, har vært forbudt for bruk i sykling siden 2019. Den vil gjelde for alle idretter fra 1. januar neste år.

WADA rapporterer at bruken av tramadol har økt de siste årene, inkludert i sykling, rugby og fotball.

Dette stoffet ble plassert på overvåkningslisten i 2012. I en pressemelding diskuterer WADA i detalj farene ved å ta tramadol.

Stoffet er klassifisert som narkotisk i mange land, inkludert Norge.

WADA-finansiert forskning har bekreftet at tramadol har potensialet til å forbedre fysisk ytelse i sport.

– Dermed krysser stoffet av på alle punktene som gjør at et stoff blir satt på dopinglista. Det kan være helseskadelig for utøvere, det kan gi en prestasjonsfremmende effekt og kan skade idrettens anseelse, sa Astrid Gjelstad i Antidoping Norge til eget nettsted i 2022.

Foto: Shutterstock

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.