Truende borgerkrig? Amerikansk politiker ber tilhengere bevæpne seg

26/04/2024 21:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Ordene kom under et velgermøte, der hun også viste hvor du skal plassere våpnene.

Den republikanske senatskandidaten Kari Lake, en ivrig tilhenger av tidligere president Donald Trump, oppfordret tilhengere i Arizona til å bevæpne seg med en Glock-pistol mens de forbereder seg på det hun kalte en intens seks måneders oppkjøring til valget 5. november.

– Vi skal ta på oss Guds rustning. Da kan vi kanskje spenne på oss en Glock, sa Lake til en jublende folkemengde på et valgmøte i Arizona søndag.

"Du kan sette en (Glock) her," sa hun og berørte høyre hofte. "Og en bak eller en foran, uansett hva du bestemmer."

Kampanjen hennes har ikke svart på forespørsler om kommentar fra nyhetsbyrået Reuters.

Mistet for to år siden

Lake, 54, søker den republikanske nominasjonen i løpet for å erstatte avtroppende amerikanske senator Kyrsten Sinema, en demokrat som ble uavhengig. Arizona-konkurransen vil spille en nøkkelrolle i å avgjøre om demokratene holder sitt knappe flertall på 51-49 i Senatet.

Lake, et tidligere lokalt nyhetsanker, prøvde også å bli Arizonas guvernør for to år siden, uten å lykkes.

Arizona er en såkalt vippestat som så vidt gikk til demokraten Joe Biden i presidentvalget i 2020. Det er også ventet at den vil spille en avgjørende rolle i årets presidentvalg.

Lakes kommentarer kom en dag før Trump satt på tiltalebenken i New York på kriminelle anklager som stammer fra påståtte tause kontantutbetalinger til skuespilleren Stormy Daniels. Trump har erklært seg ikke skyldig.

Bruker Trumps ord

Trump har til tider brukt voldelige bilder i sine valgkamparrangementer, spesielt når han lammet innvandrere og hans motstandere.

Lake advarte tilhengere om at Trump sto overfor «lovlig krigføring», som refererer til en påstått strategisk bruk av søksmål designet for å skremme og hindre en kandidat.

«De neste seks månedene kommer til å bli vanskelige,» sa hun, og la til at Trump er «villig til å fortsette å kjempe for oss».

– Dette er øyeblikket vi må redde landet vårt. Han er villig til å ofre alt. Det er jeg, det er derfor de kommer for oss, sier Lake.

6. januar 2021 angrep Trump-tilhengere US Capitol i et forsøk på å stoppe sertifiseringen av Bidens valg etter at han i en flammende tale i nærheten ba dem om å «kjempe som helvete».