Leirgryte (Römertopf) med oksestek og lekre ferske grønnsaker

Foto: Dagens.no

Det blir ikke lettere å lage god mat – og steken er mør som smør.

Jeg elsker å lage mat i leirgryte (Römertopf), da maten steker seg selv og frigir tid til andre ting. Denne gangen står oksestek med lekre grønnsaker, gulrøtter og purre på menyen, som har ligget og godgjort seg under steika. Server kjøtt og poteter med rabarbrachutney og en frisk salat som tilbehør, bestående av sprø grønnsaker som for eksempel agurk, asparges og jordbær med en lett olje-sitronsaft-havsalt-dressing helt over. Vel bekomme!

Til 4 personer

1,2 kg oksestek 
Havsalt og sort pepper
Smør til steking
Potetfyll
800g poteter
500g gulrøtter
500g purre
½ l kyllingfond eller buljong

Start med å legge leirgryten i bløt etter produsentens anvisning.
Skrell potetene og gulrøttene, og skjær alt i passe store biter.
Skyll purrene og skjær de i fine strimler.

Bland poteter, gulrøtter og purre sammen i leirgryta, og krydrr med havsalt og sort pepper. Hell kyllingfonden over potetblandingen.

Krydre steika med havsalt og sort pepper og brun den godt i smør.

Legg så oksesteken på potetblandingen og sett lokket på leirgryta.

Sett leirgryta i en kald ovn og skru temperaturen på 175 grader. La herligheten passe på seg selv i 2½-3 timer.

Efter 2½-3 timer i ovnen er kjøtt og grønt ferdig.

Ta steika opp og legg den på et skjærebrett.

Tag poteter, gulrøtter og purre opp av gryta med en hullsleiv. Fonden/stekeskyen kan helles over potetfyllet, brukes til saus eller spares på kjøl eller frost til en annen god gang.

Server skiver av steika sammen med potetfyllet fra gryta, en sprø og frisk salat og rabarbrachutney.

Sabine Murati er utdannet naturopath i biologisk medisin fra Institut for Biologisk Medicin. Hun er bosatt i Canada og blogger om steinalderkost og helse på www.mypaleopantry.com.