Dette vil sykepleierne gjerne fortelle deg – men det får de ikke

20/06/2017 13:30

Ida Veiden Brakstad

Underholdning
Sygeplejersker
Foto: Arkiv
En sykepleier tar bladet fra munnen og forteller en sannhet eller to om faget.

De er der for deg når du har bruk for det. Men en positiv holdning og et par hjelpende hender. Men sykepleiere er også bare mennesker. Og de vil gjerne fortelle deg en sannhet eller to om jobben – hvis bare de fikk lov. 

I skrivende stund får et splitternytt innlegg om sykepleiere sosiale medier til å gløde. 
I fem punkter beskrives det hudløst ærlig hvordan det er å være iført den hvite kittelen. Det er 
Alexandra Scheinfeld, en sykepleier fra Philadelphia i USA, som står bak innlegget.  

1. Vi gåter for deg  
- Det kan godt hende at det virker som om sykepleierne har styr på det hele når de er på jobb, men sannheten er at vi gråter over den smerten som du og din familie opplever – spesielt etter en hard vakt. Noen ganger rammer presset over å ta seg av deg mens du er kritisk syk ikke bare mentalt, men også fysisk, står det i innlegget.

Alexandra Scheinfeld understreker at kollegaene noen ganger bruker opp til 12 timer på å skaffe utstyr, løpe etter medisin, gjennomføre tester, eller bare holde pasienter i hånden.

2. Gråt gjerne på våre skuldre. Men... 
Skribenten mener også at noen pasienter kan være veldig uhøflige. 
- Vi arbeider utrolig hardt for å sikre at du og de andre pasientene får den riktig behandling. Vi forstår at du har forferdelige smerter, og det siste vi ønsker er å la deg vente på medisinen din. Men det du ikke vet er at da du ringte med klokken for 20 minutter siden hadde vi hendene fulle med en pasient som hadde gjort fra seg i sengen. Derfor var  dine verbale angrep på kompetensene våre som sykepleiere helt malplaserte da vi så endelig kom til sengen din med den etterlengtede medisinen, skriver hun.
Alexandra Scheinfeld skriver videre at det rett og slett er for travelt til at de kan bruke den tiden på pasientene som de skulle ønske de kunne. 

3. Ingen ønsker mer enn oss at dryppet blir satt korrekt inn første gang
Også selve behandlingen av pasientene kan være en tøff omgang noen ganger. 
- Tro mig. Når jeg får beskjed om å legge et drypp på en seks dager gammel baby så er det aldri min plan å stikke barnet ditt flere ganger, understreker Alexandra Scheinfeld.
Hun forteller at det kan være en hard opplevelse å stikke feil.
- Jeg ber alltid om å gjøre det så raskt og smertefritt som mulig. Få det overstått slik at vi kan komme videre i arbeidet med å gjøre babyen din frisk. Når vi bommer og må stikke igjen er det ingen som tar det hardere enn oss. Selvittillten vår får en knekk og vi føler oss nedslått. Men når det lykkes på første forsøk, så er det en triumf, forklarer hun.

4. Vi ofrer oss for deg
Sykepleiere må ofte tilsidesetteegne behov. Alexandra Scheinfeld skriver at hun ofte må holde seg i flere timer fordi pasienter kommer i første rekke.
- Vi dropper frokostpauser for å sikre oss at dryppet ditt blir skiftet slik at du ikke får infeksjoner. Vi  kysser barna våre farvel og forsikrer dem at julenissen finnes selvom de må tilbringe julaften hos mormor og bestefar fordi vi er nødt til å arbeide. Vi gjør dette - og mer - med glede. Det er en selvfølge, skriver hun videre.

5. Vi elsker deg
Å være sykepleier er mer enn bare en jobb. Det ligger mange følelser i det, skriver Alexandra Scheinfeld i det femte - og siste - punktet.
- Ja, vi elsker deg. Det er godt mulig du noen ganger er superirriterende, men når det er oss som får lov til å ta seg av deg i den vanskeligste perioden i livet ditt, så gjør vi det av kjærlighet, understreker hun.
Alexandra Scheinfeld skriver videre at det ikke er pengene som driver sykepleiere, men gleden over å se pasienter gå friske ut av døren. Det føles som å vinne i Lotto.
- Vi ser vår egen bestemor i den kamplystne kvinnen med demens. Vi ser våre egne venner i den middelaldrende mannen som lider av en degenerativ nervesykdom. Og vi ser oss selv i kvinnen som modig kjemper mot kreften. Det er det som skal til for at vi kommer oss gjennom dagene, avslutter hun.

På under ett døgn har Alexandra Scheinfelds blogginnlegg blitt delt mer enn 150.000 ganger på Facebook.