Kinesere er heftig overvåket i vilt system: Taper poeng når de krysser rødt

18/04/2024 18:00

redaktion

Utland
Rongcheng. Foto: Wikimedia Commons
Rongcheng. Foto: Wikimedia Commons
De overvåkes med ansiktsgjenkjenning gjennom en mengde kameraer.

I Rongcheng, en by der dystopiske fremtidsskildringer ser ut til å gå i oppfyllelse, lever innbyggerne under et poengsystem som måler oppførselen deres ned til minste detalj.

Dette systemet, som har vært i bruk i over et tiår, er et levende eksempel på hvordan teknologi kan brukes til å styrke sosial kontroll i et samfunn der overvåking blir en integrert del av dagliglivet.

Ifølge Huang Xueqin-Sophia, en journalist og menneskerettighetsaktivist som spilte hovedrollen i dokumentaren «Dox: Surveillance», har systemet ført til en slik grad av undertrykkelse at innbyggerne nå selvsensurerer sine handlinger og ord.

Dette skriver svenske SVT.

Denne atferden har blitt normalisert i en kultur der overvåking er akseptert som en del av hverdagen.

Befolkningen starter med en grunnscore på 1000 poeng, og handlingene deres kan enten øke eller redusere poengsummen. Noe så enkelt som å krysse gaten når det er rødt lys kan føre til tap av poeng, mens frivillig arbeid belønnes med poeng.

Chen Zijuan, hvis ektefelle sitter i fengsel for angivelig å utfordre statens autoritet, deler et innsiktsfullt perspektiv: "Folk ser ut til å akseptere dette og oppføre seg som om det er et spill." Denne aksepten av overvåking og poengsystemet reflekterer en dyptliggende resignasjon til statlig kontroll.

Systemets konsekvenser er vidtrekkende.

Ikke bare påvirker det borgernes hverdag, men det har også vidtrekkende effekter på deres sosiale status, arbeidsmuligheter og til og med kjærlighetslivet, der en lav score kan begrense tilgangen til visse jobber, eiendomsmarkedet og datingapper.

Teknologien bak dette omfattende overvåkingssystemet inkluderer ansiktsgjenkjenning og millioner av overvåkingskameraer er satt opp over hele landet.

Dette nettverket av kameraer og områdeledere som overvåker oppførselen til innbyggere, fra parkering til hvordan de håndterer husdyrene sine, bidrar til at ingen avvik fra de etablerte normene går ubemerket hen.

Denne situasjonen i Rongcheng gir et vindu inn i en fremtid der teknologi og sosial kontroll smelter sammen på måter som utfordrer vår forståelse av personvern og frihet.