Pleiehjem opplever liv og lykkelige dager: Ponnier fikk demente eldre til å våkne

16/09/2016 10:15

Anniken Hauge

Utland
Jeg blir rørt hver gang, uansett hvor mange ganger jeg er ute. Det går rett i hjertet mitt, sier dyrepasseren som besøkte et pleiehjem med ponniene Mille og Tilde. Se de rørende bildene i artikkelen.

Torsdag forrige uke var det to gjester i dagligstuen på Strandby Plejecenter i Esbjerg i Danmark, som normalt tilhører mer halmbelagte strøk.

Ponniene Tilde og Mille var nemlig på besøk. Pleiehjemmets beboere satt klare i oppholdsrom bevæpnet med gulrøtter og godt humør.

Her trippet hestene rundt blant beboerne, mens Trine Hansen, der er dyrepasser, passet på at det var styr på dyrene.

- Jeg sørger for at ingen bliver snytt, og at ponniene ikke går oppi fanget på dem, sier Trine Hansen leende til dagens.dk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En dement kvinne fikk selskap av den litt nærgående ponnien, som kjærlig blir kalt Frekke Tilde. Det fikk den eldre kvinnen til å lyse opp på måte selv personalet ikke har sett før.

- “Hva driver du med?”, spurte hun Tilde, som snuste litt rundt i fanget hennes med mulen. Så begynte å fortelle at “det var akkurat som den gangen…”. Det var en åpning hvor hun var klar i hodet i fem minutter. Da oppnådde vi noe som personalet ikke kan. Det er det dyr kan. Mennesker kommer til kort, fordi vi kanskje ubevisst stiller krav. Det gjør ikke ponniene, sier dyrepasseren.

Vil utbrede besøksordning til flere pleiehjem
Prosjektet med besøksponniene kom i stand da Trine Hansen møtte hestenes eier Liselotte, som et års tid i forveien hadde vært ute med dyrene på pleiehjem og skoler.

Siden Trine er dyrepasser var et samarbeide opplagt. Om våren har de to kjørt et pilotprosjekt på et pleiehjem i Aarhus i Danmark, hvor de også har snakket med de ansatte og lederne.

- De kan se på folk at de blir rørt inn i hjertet. Noen av de demente våkner nærmest opp. Plutselig er de tilstede i nuet. Det skal vi virkelig fortsette med, sier Trine Hansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

For henne og kollegaen er det viktig at det er den enkelte som egentlig styrer møtet. Sammen med personalet avtaler de i forkant av besøket, om det skal foregå i en fellesstue eller i beboernes private leiligheter. 

Enkelte demente synes det er vanskelig å være sammen med mange mennesker, så da kan få en privat visitt av Tilde eller Mille.

Trine Hansen er ikke i tvil om den store pedagogiske effekten av arbeidet med ponniene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg blir rørt hver gang, uansett hvor mange ganger jeg er ute. Det går rett i hjertet på meg, sier hun og tilføyer:

- Jeg vil bare gjerne spre livsglede til så mange mennesker som mulig. Om det er eldre, handicappede eller andre som er underordnet. Ponniene er 70 centimeter små, og de er uimotståelige og veloppdragne. 

Les mer på Trine Hansens hjemmeside her.

Se en presentasjonsvideo av besøksponni-prosjektet nedenfor.