72-åring lå hjelpeløs i egen avføring ved siden av sin døde kone i fire dager

19/02/2017 11:15

Anniken Hauge

112
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
En eldre svensk mann lå hjelpeløs ved siden av sin døde hustru i fire dager før hjelpen kom. Dagen etter døde mannen selv, etter at han ble nektet behandling. Nå vil mannens datter stille de skyldige til ansvar.

En utenkelig tragedie utspilte seg i slutten av januar i byen Eslöv i Skåne, da en svak 72 år gammel svensk mann hadde blitt etterlatt til seg selv, mens han døde kone lå på gulvet ved siden av ham. Det skriver Expressen.se.

28. januar forsøkte mannens datter å ringe på hos faren sin og kona hans, men da de ikke åpnet tenkte hun at de helt sikkert var ute en tur. Etter tre dager uten livstegn fra faren og kona hans, kontaktet datteren politiet. De slo derfor inn en rute i parets hjem. 

I huset fant de datterens 72-årige far i svært dårlig tilstand, og på gulvet ved siden av lå kona hans, som hadde omkommet fire dager tidligere.

72-åringen hadde ikke vært i stand til å reise seg opp, og hadde derfor ligget hjelpeløs i sengen i sin egen avføring, uten hverken mat eller drikke. 

Etterfølgende ble både datteren samt en ambulanse tilkalt, men i ettertid har datteren fortalt hvordan ambulansepersonalet angivelig skal ha vurdert at mannens helse var i orden. 

I tillegg var sykehuset fullt, og derfor ble det bestemt at mannen ikke skulle legges inn. I stedet ble han kjørt til nærmeste sykehjem. 

Denne beslutning fikk riktignok fatale konsekvenser, for dagen etter døde den 72-årige mannen som følge av sin dårlige tilstand etter fire dager i sengen. 

Det har nå fått den ulykkelige og sinte datteren til å rapportere hendelsen til Inspeksjonen for Helseomsorg i Sverige. 

Hun mener at farens død kunne ha vært unngått, og er generelt rystet over hele forløpet. 

 

- Jeg vil at saken skal undersøkes. Ingenting i verden kan erstatte faren min og den sorgen vi går gjennom, men hvis han ikke fikk en reell sjanse for å leve videre etter de forferdelige dagene, ønsker vi at de som har begått denne feilen skal straffes, skriver hun i anmeldelsen. 

Etter å ha blitt avvist av ambulansepersonalet, ble datteren spurt om hun ikke kunne ta seg av faren sin selv. 

- Det eneste ambulansefolkene ble spurt om av politiet, var om de kunne spørre meg om ikke jeg bare kunne ta hånd om faren min selv. Men min far er lam fra brystet og ned, og jeg hadde ingen mulighetfor - eller hjelpemidler til. å hjelpe ham. Slett ikke i den tilstanden han var i, forklarer datteren, og påpeker at faren etterfølgende ble kjørt til et sykehjem uten den viktige medisinen sin.

- Dagen etter kjører vi ut til sykehjemmet, men får en telefon fra de hvor de spør om vi kan ta med legemidler, rullestol og madrass til ham, forklarer hun. 

Da de endelig ankommer til sykehjemmet, har 72-åringen enda ikke blitt dusjet.

- De har ikke engang dusjet han da vi ankom, og de forklarer bare at de ikke har hatt tilgang til en stol og en dusj. Hvordan kan man ikke engang gi han en dusj etter alt han har vært gjennom? spør datteren.

Et par timer etter datteren har besøkt faren sin på pleiehjemmet, dør den utmattede 72-åringen. Hele forløpet har fått datteren til å anmelde saken slik at omstendigene kan bli nøye undersøkt.

 Josef Johansson, som er administrasjonssjef for helseytelser i Eslöv, har beklaget at episoden har funnet sted.

- Jeg ved ikke så mye om det, men det er ytterst beklagelig, og jeg føler med familien. Vi kommer til å gjennomføre en undersøkelse for å finne ut av hva som har skjedd, sier han.