Erkjenner å ha drept sin egen mor - frikjent i Nord-Troms tingrett

39-åringen fra Harstad erkjente at han banket moren sin til hun døde.

Den 39 år gamle mannen erkjente i Nord-Troms tingrett at han tok livet av moren sin. Hendelsen fant sted 23. februar i fjor, i huset der mannen bodde sammen med sin egen mor og mannens to sønner.

Men ettersom drapet ble utført i psykose, vurderte både aktoratet og mannen selv at han var strafferettslig utilregnelig, og derfor ikke kunne dømmes.

- Samlet sett finner retten at det ikke foreligger en nærliggende gjentakelsesfare, og at tiltalte må bli å frifinne for krav om overføring til tvungent psykisk helsevern, skriver en enstemmig Nord-Troms tingrett.

Det melder NRK.

Det store spørsmålet i rettssaken ble derfor om mannen skulle dømmes til tvungen psykisk helsevern eller frifinnes.

Les også

To tenåringer pågrepet for drap på seks uker gammel baby

Ifølge straffelovens §44 kan en person som var psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad i gjernigsøyeblikket, ikke straffes. 

Aktor Torstein Hevnskjel mente at 39-åringen burde dømmes til tvungent psykisk helsevern da rettssaken startet. Men i sin sluttprosedyre mente han at det ikke var grunnlag for en slik dom likevel.

Tirsdag kom dommen som frikjenner den 39 år gamle mannen.

Les også

Eldre kvinne fanget i badekaret i dagevis - ingen hørte ropene hennes om hjelp

For å dømmes til tvungen psykisk helsevern, må det foreligge en fare for gjentakelse. 39-åringens behandlende lege, Per Rørvik, mente at 39-åringen fremstår som frisk i dag, og at faren for gjentakelse er liten. Men den er likevel til stede.

Det samme mente de to sakkyndige psykiaterne i retten, professor ved UiT–Norges arktiske universitet, Knut Waterloo, og overlege ved psykiatrisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Erlend Bugge. 

Ifølge NRK fortalte 39-åringen i retten at han var skeptisk til bruk av medisin, men ønsker imidlertid å fortsatt være under frivillig behandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Det er nå opp til Riksadvokaten å anke saken, men aktor Torstein Henvskjel tror ikke det kommer til å skje.