Få dager før rettssaken mot Peter Madsen: Nå uttaler Kim Walls mor seg

06/03/2018 10:45

Anniken Hauge

112
Mindehøjtidelighed for Kim Wall i New York på Columbia University. Foto: Scanpix
Mindehøjtidelighed for Kim Wall i New York på Columbia University. Foto: Scanpix
Ingrid Wall er bestemt på å holde minnet om datteren sin i live. Historien hennes skal ikke slutte i ubåten.

Familien til den 30-årige svenske journalisten Kim Wall har opprettet en minnefond som skal gi yngre kvinnelige journalister mulighet for å forfølge mål og drømmer og lage journalistikk i hele verden, akkurat som Kim Wall gjorde før livet hennes endte brått i august 2017.

Familien vil holde minnet om Kim Wall i live, så historien hennes ikke ender i ubåten Nautilus.

- For alle blir dette en måte å fokusere på en fortsettelse, i stedet for at den sluttet den kvelden i ubåten.  Det betyr at hun kommer til å leve videre, sier Ingrid Wall til det svenske nyhetsbyrået TT ifølge Aftonbladet.

Kim Walls minnefond blir drevet av den unge journalistens familie og venner i samarbeid med International Women's Media Foundation (IMWF), og det har til nå kommet inn 2.000 donasjoner, hvilket er mer enn forventet.

Minnesamvær for Kim Wall i New York på Columbia University. Kim Walls mor Ingrid Wall til venstre. Foto: Scanpix

Ubåten Nautilus hvor Kim Wall tilbragte sine siste timer i live. Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Derfor kan fondet fortsette å støtte unge, kvinnelige journalister i lengre tid. Mottakere av stipendet får blant annet dekket reisekostnader og forsikringer, hvilket er spesielt viktig for Ingrid Wall:

- Kim har alltid vært forsikret når hun har vært ute og reist, men ikke når hun var i København. København er jo 'hjemme'.

Minnefondet handler også om at huske alle historiene Kim Wall dykket ned i og foldet ut før hun døde.

- Hun skrev jo gjerne om rare mennesker og rare fenomener. Det var ingen mainstream-reportasjer. Hun fant små gullkorn som ikke alle andre hadde funnet. Selv kalte Kim det 'rebelske undertoner', det kunne være nesten alt, sier Ingrid Wall til TT.

Rettssaken mot Peter Madsen begynner 8. mars i Københavns Byret. Han erkjenner å ha partert Kim Wall, men fastholder at hun døde som følge av en ulykke.

Kim Wall steg ombord på Peter Madsens hjemmebygde ubåt om kvelden 10. august 2017. Hun vinket og smilte til  venner og kjæresten mens hun og Peter Madsen gled gjennom vannet Refshaleøen i København. Det var siste gang hun ble sett i live.