Kvinne funnet død av sult i sitt eget hjem: Kommunen får kjempebot for svikt

18/11/2016 15:30

Anniken Hauge

112
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
I månedsvis mottok kommunen flere henvendelser fra folk som fryktet for kvinnens liv. Allikevel tok ikke kommunen tak i saken.

En tragisk sak om omsorgssvikt har rammet hovedstaden, etter det har kommet frem at en kvinne i 60-årene lå død i 16 dager i leiligheten sin. Kvinnen døde av avmagring, skriver VG.

Politiet har har siktet Oslo Kommune for overtredelse av helseloen og gitt kommunen en bot på to millioner kroner.

Den avdøde kvinnen kom hjem fra sykehuset i januar 2015 og fikk fast besøk av hjemmesykepleien frem til mars, hvor kommunen valgte å avslutte innsatsen, uten at den eldre damens behov for hjelp var klarlagt, lyder det i politiets siktelse.

I de påfølgende månedene mottok kommunen flere henvendelser fra bekymrede personer rundt kvinden, som mente at hun var ute av stand til å klare seg selv. Men kommunen reagerte ikke på noen av henvendelsene. 

 

Høsten 2015 ble kvinnen funnet død av sult på Ullern i Oslo. Hun lå død i 16 dager før hun ble oppdaget. 

Bydelsdirektør på Ullern, Marie Anbjørg Joten, beklager forløpet opp mot kvinnens død. 

- Det er en tragisk og smertefull sak for alle. Spesielt for de pårørende. Vi tar ansvar for det som har skjedd. Riktignok vil jeg gjerne understreke at alle borgere Ullern bydel kan føle seg trygge på at de får en ordentlig helsehjelp når de har behov for det, sier hun til VG. 

 

Marie Anbjørg Joten påpeker at det var kvinnen selv som ikke ønsket mer hjelp fra kommunen, at det kan være vanskelig å hjelpe mennesker som ikke vil ha hjelp. 

Kommunens manglende handling på de bekymrede henvendelsene forklarer bydelsdirektøren med at det har skjedd en feil. 

- Det har skjedd en systemfeil. I dette tilfellet avsluttet vi ytelsene for tidlig, og vi burde ha fulgt opp på meldingene med hjemmebesøk. Siden den gang har vi satt alle krefter inn for å for forhindre at noe tilsvarende skjer igjen, sier Marie Anbjørg Joten til  avisen.

Oslo Kommune er i dialog med politiet om størrelsen på boten.