Politiet advarer om veipirater som plyndrer og herjer: Ikke fall for disse triksene

24/09/2016 14:30

Anniken Hauge

112
Foto: Shutterstock/Svensk Politi
Foto: Shutterstock/Svensk Politi
Der er tre ting du bør huske hvis du opplever noe mistenkelig langs veien, råder politiet.

Gjennom årenes løp har de blitt et stadig større problem; såkalte veipirater.

Piratene herjer på større veier og avkjørsler, og de starter som regel ferden deres sydpå og beveger seg oppover i landet; spesielt i sommerhalvåret. Slik lyder advarselen fra svensk politi, som akkurat som norsk politi, har opplevd flere tilfeller av svindel og tyveri langs veiene.

Piratene prøver som regel å lure uskyldige medtrafikanter for penger og bensin ved enten å tilby ”gullsmykker” (falske vel å merke) mot bensin og penger for å kunne komme videre fra deres ”forulykkede” bil eller gjennom tvang og trusler.

- De menneskene, altså de såkalte veipiratene som begår disse forbrytelsene, oppholder seg ofte nær større veier og forsøker å tiltrekke oppmerksomhet ved for eksempel å vise at de har problemer med bilen. Så stopper du kanskje opp som bilist for å hjelpe. Naturligvis finnes det mennesker som trenger hjelp, men det er bedre å ringe politiet hvis du har mistanke om at personene er uærlige, skriver svensk politi på deres hjemmeside.

Ofrene for veipiratens handlinger for seg som oftest dypt krenket på flere plan – både fordi velviljen og tilliten deres blir utnyttet, men også selvfølgelig fordi de mister verdier hvis tyvene har hellet med seg.

Denne grove formen for vold kan kun motvirkes om man følger følgende tre råd, mener politiet. 

  1. Stopp aldri bilen din hvis du føler deg usikker. Ring heller alltid 112.
  2. Tenk over at du utgjør en sikkerhetsrisiko, hvis du stopper ved større veier eller avkjørsler. Risikoen for ulykker stiger når stopper opp, så kanskje er det ikke ”verdt” å hjelpe engang.
  3. Hvis du stopper og blir offer for en forbrytelse, bør du ringe 112 med én gang.