Forside LIVSSTIL Gjør du dette på kjøkkenet i desember? Da kan det...

Gjør du dette på kjøkkenet i desember? Da kan det koste deg dyrt

Desember byr på ekstra mye matlaging, og feilene sniker seg lett inn.

Akkurat nå leser andre

I denne travle matmåneden får både ovn, komfyr og kjøleskap kjørt seg, og det samme gjelder lufta i boligen.

Derfor er det ekstra viktig å styre unna de vanligste feilene som gir dårlig inneklima, unødvendig strømbruk og merarbeid.

Ifølge danske Bolius er det fem ting du bør unngå når du lager mat i desember.

Lufta fylles med usynlige partikler når vifta står av

Når du lager mat i ovnen, dannes det små partikler som virvler rundt i kjøkkenet og kan irritere luftveiene.

For personer med astma, kol eller hjerte- og karsykdommer kan de være spesielt skadelige. Derfor bør kjøkkenvifta alltid på, også når du bare bruker ovnen.

Les også

Står ikke ovnen under vifta? Da bør du lufte skikkelig hver halvtime og holde døra til kjøkkenet lukket, slik at partiklene ikke sprer seg i resten av boligen.

Generelt lønner det seg å lufte når du lager mat. Det fjerner både stekeos og fukt som ellers kan gjøre inneklimaet dårlig.

Risengrynsgrøten koker på komfyren i stedet for under dyna

Du sparer både tid og strøm hvis grøten får lov til å koke ferdig under dyna.

Kok grøten noen minutter på komfyren, pakk gryta inn i et stort, rent håndkle og sett hele pakken under dyna. Der koker den seg ferdig uten at du må røre eller passe på.

Denne metoden hindrer også at grøten svir seg, samtidig som du sparer strøm.
Bare husk å pakke den godt inn før du legger den under dyna, så du slipper risikoen for grøt i sengetøyet hvis noe skulle gå galt.

Les også

Strømmen forsvinner med dampen

Setter du lokk på gryta, kan du kutte strømforbruket med opptil 50 prosent fordi vannet koker raskere.

Det blir også mindre vanndamp på kjøkkenet, noe som reduserer risikoen for fukt og mugg. Dette er en av de enkleste energisparerne du har tilgjengelig.

Juleribba tiner på kjøkkenbenken

Det virker kanskje praktisk, men å tine matvarer på kjøkkenbenken er verken trygt eller smart.

Kjøtt bør tine i kjøleskapet, både av hensyn til hygiene og energi. Den kalde maten senker temperaturen i kjøleskapet og gjør at det jobber mindre.

Samtidig er det viktig å holde kjøtt emballert og adskilt fra grønnsaker. Kjøttsaft kan sive ut når det tiner, og det skal aldri komme i kontakt med rå grønnsaker som skal spises.

Les også

Matrestene kjøles ikke ned ute i desemberkulda

Du kan spare både plass og energi i kjøleskapet ved å sette drikke og matrester ut i den naturlige desemberkulda. Bare pass på frostnetter, for mat som fryser kan miste smak og bli vassen.

Pakk restene i gryter med lokk eller plastbokser, legg dem i en ekstra pose og plasser dem litt opp fra bakken for å beskytte mot skadedyr og jordbakterier.

Mattilsynets anbefalinger sier at maten bør nedkjøles fra 65 °C til 10 °C innen fire timer. Derfor bør du sette den ut så snart dere er ferdige med å spise, og gjerne med en påminnelse på mobilen, så du ikke glemmer den ute.

Slik avslutter du desember uten kjøkkenkaos

Desembermat gir mye hygge, men også litt ekstra kaos på kjøkkenet.

Unngår du disse fem tabbene, får du renere luft, tryggere mat, mindre stress og lavere strømforbruk. Små endringer som gir stor forskjell for både hjemmet og julefreden.

Les også

Ads by MGDK