Åpner du døra for tidlig, eller altfor sent? Tidspunktet kan ha mer å si enn du tror.
Akkurat nå leser andre
Når oppvaskmaskinen er ferdig, er det mange som enten åpner døra umiddelbart eller lar den stå lukket i lang tid for å kjøle seg helt ned.
Ifølge det franske mediet Linternaute, er ingen av delene ideelt. Tidspunktet du åpner maskinen på, kan nemlig ha stor betydning både for hvor tørr oppvasken blir, og for hvor lenge maskinen holder seg i god stand.
Vent litt, men ikke for lenge
Det beste du kan gjøre, er å åpne oppvaskmaskindøra litt etter at programmet er ferdig, og la den stå på gløtt.
Da slipper den varme dampen ut, i stedet for å bli fanget inne i maskinen og kondensere. Dette resulterer i at oppvasken tørker raskere, du får færre vannmerker på glass og tallerkener, og risikoen for vond lukt reduseres.
Derfor er dette bra for både hygiene og maskin
Når fuktighet blir værende inne i en varm oppvaskmaskin, kan det over tid føre til dårlig lukt og økt risiko for mugg.
Les også
Ved å slippe inn frisk luft rett etter vask, holder du både innsiden av maskinen og oppvasken tørrere og renere. Linternaute peker også på at dette enkle grepet kan bidra til å forlenge levetiden på selve apparatet.
Smarte maskiner gjør jobben for deg
Flere moderne oppvaskmaskiner har i dag en automatisk funksjon som åpner døra litt på slutten av vaskesyklusen.
Populære merker som Bosch, Electrolux og Whirlpool har løsninger som sørger for ventilasjon uten at du trenger å tenke på det selv – praktisk, og effektivt.
Et siste, viktig tips
Selv om det er lurt å lufte, bør du ikke la oppvaskmaskinen stå åpen for lenge.
Langvarig ventilasjon kan trekke til seg støv, smuler og i verste fall insekter. Ifølge anbefalingene holder det å la døra stå på gløtt en kort stund, og deretter vente 30 minutter til én time før du tømmer maskinen og lukker den igjen.
Les også
Et lite hverdagsgrep, men som kan gi både renere oppvask og en oppvaskmaskin som varer lenger.