Det kan være flere ting som tyder på at risen din har blitt dårlig.
Akkurat nå leser andre
Ris er en uunnværlig stift i kjøkken over hele verden, men feil oppbevaring kan gjøre det farlig å spise. Sporer av Bacillus cereus, en bakterie som finnes i jord, kan overleve matlaging og føre til matforgiftning hvis risen ikke håndteres riktig.
Derfor er det avgjørende å vite holdbarheten til ris og vite når det ikke lenger er trygt å spise. Dette skriver All Recipes.
Hvor lenge kan ris holde seg?
Holdbarheten avhenger av typen ris. I følge USA Rice Federation kan ukokt hvit ris holde seg på ubestemt tid hvis den oppbevares riktig – i en lufttett beholder i et tørt, kjølig miljø. Brun ris og fullkornsris har derimot en kortere holdbarhet på rundt seks måneder, da de har et høyere oljeinnhold, som kan harskne.
Kokt ris har betydelig kortere holdbarhet. I følge USDA Food Safety Guidelines kan den oppbevares i kjøleskapet i tre til fire dager, mens den i fryseren kan vare i opptil to måneder.
Tegn på at den kokte risen din har blitt dårlig
-
Dårlig lukt
Nykokt ris har ingen tydelig lukt. Lukter risen surt eller ubehagelig er det et tydelig tegn på at den bør kastes. -
Endret tekstur
Hvis risen føles slimete eller uvanlig myk, kan det skyldes bakterievekst. Harde og tørre riskorn indikerer derimot at risen har stått for lenge i kjøleskapet og har begynt å tørke ut. -
Fargeforandringer eller mugg
Ris som har endret farge eller ser matt og kjedelig ut bør ikke spises. Muggflekker – for eksempel grønne, blå eller brune – er et tydelig tegn på at risen er uspiselig.
For å unngå matsvinn og potensielle helserisikoer, er det viktig å oppbevare ris på riktig måte og ta hensyn til disse advarselsskiltene. En god tommelfingerregel er å bruke ris innen få dager og sørge for at den oppbevares under optimale forhold.