Mange er ikke klar over det.
Akkurat nå leser andre
Aluminiumsfolie er en av de usungne heltene på kjøkkenet. Den sier ikke mye, men den redder middager, dekker oppvasken og sørger for at rester fra i går smaker like godt i dag.
Men selv det mest hverdagslige verktøyet skjuler en overraskende mengde nerdete kunnskap – og kanskje har du brukt den feil hele tiden.
Det skriver Herkkusuut.
Les også
Mange har lurt på hvorfor den ene siden av folien er blank mens den andre er matt.
Er det bare design? Nei. Dette skyldes måten folien produseres på – nemlig ved å rulle to lag sammen og deretter separere dem igjen. Det etterlater den ene siden polert, den andre ru. Men det stopper ikke der, for forskjellen er ikke bare kosmetisk – den påvirker faktisk hvordan varme håndteres.
Ifølge eksperter reflekterer den blanke siden rundt 88 % av varmestrålingen, mens den matte siden bare når rundt 80 %. Dette betyr at siden du vender mot maten faktisk utgjør en forskjell.
Vil du holde maten varm? Så la den blanke siden vende mot maten. Den bidrar til å reflektere varmen tilbake og holde retten varm lenger – perfekt for ovnsretter eller grillet mat som trenger å småkoke litt.
Vil du kjøle det ned raskt? Bruk deretter den matte siden innover. Den absorberer varme litt bedre og fremskynder avkjølingen – ikke verst hvis du har en rykende varm lasagne som må oppbevares i kjøleskapet.
Den glatte, skinnende siden har også en annen fordel: Den gjør det lettere å frigjøre mat. Spesielt når du griller delikate typer som fisk eller smeltede oster, er dette siden du bør bruke mot råvaren hvis du vil unngå at halvparten av den setter seg fast når du snur den.
Så neste gang du drar folie ut av skuffen, kan du klappe deg selv på skulderen for at du vet hvilken vei du skal snu. Det er ikke bare en sølvfarget rulle – det er kjøkkenets lille termiske trollmann.