Forside LIVSSTIL Derfor bør du ALDRI bare skrape bort muggen

Derfor bør du ALDRI bare skrape bort muggen

Et lite grønt hjørne på brødet. En dunete prik på syltetøyet. Du tenker kanskje: «Jeg fjerner det bare.» Men det kan være en større tabbe enn du tror.

Akkurat nå leser andre

Muggen mat er ikke bare ekkel – den kan være direkte helseskadelig. Men noen ganger kan du faktisk redde maten. Det skriver Samvirke.

Her får du oversikten du bør ha i bakhodet – før du tar en bit.

Mugg på mat: Hva er faren egentlig?
Mugg er ikke bare noe du kan se. Når skimmelsoppen først angriper, slipper den ut usynlige sporer og giftstoffer som kan skade både arvestoffet ditt og i verste fall være kreftfremkallende. Og nei – det hjelper ikke å varmebehandle maten. Giftene forsvinner ikke ved tilberedning.

Les også

Disse matvarene skal du ALLTID kaste

  • Brød: Selv én flekk er nok. Muggen sprer seg lynraskt gjennom hele brødet – også der du ikke kan se den.

  • Saftige grønnsaker og frukt: Tomater, agurker, vindruer og andre vannrike matvarer må i søpla ved første tegn på mugg.

  • Syltetøy: Glem å skrape av toppen. Hele glasset er forurenset.

  • Nøtter: Mugne nøtter kan inneholde aflatoksin – en ekstremt farlig muggsopp. Vær ekstra oppmerksom på paranøtter, pistasjenøtter og peanøtter.

  • Kjøtt og pålegg: Leverpostei med mugg? Rett i søpla.

  • Fløte, cremefraiche og myke oster: Her sprer sporene seg raskt og usynlig. Kutt ikke, kast!

Her kan du faktisk redde maden

  • Harde oster: Typisk parmesan eller Prima Donna. Muggen kan skjæres bort – men skjær minst 1 cm rundt det angrepne området.

  • Champignoner: Den hvite pelsen er ofte bare naturlige sopptråder – ikke mugg.

  • Harde grønnsager og rotfrukter: Gulerøtter og potet tåler litt muggreparasjon – men også her gjelder 1 cm-regelen.

Husk: Maten bør spises samme dag du har fjernet muggen.

Unngå mugg i utgangspunktet
Vil du slippe å kaste mat (og penger)? Her er noen kjappe tips:

  • Hold kjøleskapet på 4 grader.

  • Bruk alltid rent bestikk når du tar av maten.

  • Oppbevar maten tett lukket – helst i originalemballasjen. Noen matvarer som f.eks. ost kan med fordel oppbevares i vokspapir.

  • Få maten raskt tilbake på kjøl etter bruk.

  • Rengjør kjøleskapet jevnlig.

Bonustips: Bruk aldri skadet frukt til syltetøy
Selv om det er fristende å bruke gamle epler til mos eller saft, bør du sjekke godt for mugg. Soppgiften patulin trives spesielt godt i skadet frukt.

Så ser du mugg, tenk deg om. Det kan koste deg mer enn bare middagen. Når du er i tvil – kast!

Les også

Ads by MGDK