Forside FORBRUKER Te-kaos: – Vi må rasjonere til kundene

Te-kaos: – Vi må rasjonere til kundene

Grønn, trendy – og plutselig nesten umulig å få tak i. Den japanske superdrikken matcha har på rekordtid gått fra nisje til global livsstilstrend, og nå merker både produsenter og kunder konsekvensene.

Akkurat nå leser andre

Etterspørselen etter matcha har eksplodert de siste årene. Produksjonen i Japan er nesten tredoblet siden 2010, men likevel klarer ikke tedyrkerne å holde tritt. I Skandinavia – og resten av verden – ser matcha-bølgen ut til å fortsette, og en svak japansk yen gjør drikken enda mer attraktiv for utenlandske kjøpere.

Men i matcha-byen Uji, kjent for sine tradisjonelle teåkre, er hyllene i ferd med å tømmes.
«Vi har innført rasjonering. Hver kunde får kun kjøpe én boks», forteller Atsuko Mori ved Camellia Tea Ceremony til BBC.

Prisene skyter i været

Samtidig går prisene rett til topps. Te-kjeden Chazen i Tokyo melder om en prisøkning på hele 30 prosent det siste året. Og i USA har en ny importtoll på 15 prosent for japanske varer gjort matcha enda dyrere.
«Vi står midt i en storm. Etterspørselen er enorm, men produksjonen har sine grenser», sier en ansatt hos Chazen.

Klima og arbeidskraftmangel presser markedet

Det er ikke bare tørste trendforbrukere som driver knappheten. Klimaendringer med hetebølger har rammet store deler av teproduksjonen – spesielt i Kyoto-regionen, som står for en fjerdedel av Japans tencha, bladene som brukes til matcha.

I tillegg sliter bransjen med å rekruttere nye bønder. Færre unge japanere ønsker å bli teodlere, og de som driver gårdene, klarer ikke å møte den voldsomme etterspørselen.

Lys i tunnelen?

Les også

Midt i kaoset finnes det likevel en viss optimisme. Masahiro Nagata, medgrunnlegger av te-kjeden Matcha Tokyo, tror markedet vil roe seg.
«Akkurat nå selges matcha av lav kvalitet til skyhøye priser, men det tror vi ikke varer. Vi forventer at etterspørselen flater ut om to til tre år», sier han til BBC.

For matcha-fans betyr det kanskje at prisene vil synke igjen – men ikke med det aller første. Inntil videre gjelder det å nippe sakte til hver kopp.

Ads by MGDK