Forside MAT Kjøler du maten feil? Denne vanlige tabben kan gi deg...

Kjøler du maten feil? Denne vanlige tabben kan gi deg matforgiftning

Mange er flinke til å varme opp restene – men glemmer at nedkjølingen er minst like viktig. Feil håndtering kan nemlig gi deg bakterier som ikke dør, selv om du varmer opp maten igjen.

Akkurat nå leser andre

Du kjenner kanskje situasjonen: Middagen er servert, praten går, og gryta med kjøttsaus eller kyllinglår står midt på bordet. Når gjestene har gått, ryddes bordet, og maten havner i kjøleskapet – men da kan det allerede være for sent.

Ifølge mattrygghetseksperter trives bakterier best mellom 20 og 40 grader. Jo lenger maten står i den «farlige sonen», jo mer formerer bakteriene seg – og jo større er sjansen for at de rekker å produsere giftstoffer som kan gjøre deg syk. Og her kommer det skumle: Noen av disse giftstoffene tåler oppvarming.

«Mange tror at alt blir trygt bare man varmer maten godt opp igjen. Men har den stått lenge ute, kan bakteriene ha laget giftstoffer som ikke forsvinner», sier Birgit Groth Storgaard, seniorkonsulent ved Teknologisk Institutt til Samvirke.

Ekstra kritisk hvis du spiser restene kalde

Hvis du planlegger å spise restene uten å varme dem opp igjen, må nedkjølingen skje raskt. Da har du nemlig ikke varmebehandlingen som sikkerhetsnett.

Slik gjør du det riktig

Den danske Fødevarestyrelses anbefalinger er klare: Maten skal fra 65 grader til under 10 grader på under 4 timer – og deretter oppbevares ved maks 5 grader.

Les også

Gode triks for rask nedkjøling:

  • Sett maten i kjøleskapet så snart den har dampet av.
  • Del opp i mindre porsjoner – store gryter holder lenge på varmen.
  • Bruk helst flate beholdere, slik at kulden kommer raskere til.
  • Lukk beholderne tett for å hindre bakterievekst.
  • Om vinteren: Sett maten ut på balkongen eller trappa en stund før den går i kjøleskapet.
  • For store porsjoner: Bruk kaldt vannbad med isbiter.

Kan du sette varm gryte rett i kjøleskapet?
Ja, men vær obs: En gryte er laget for å holde på varmen, så maten kjøles ned mye tregere. Rør gjerne i gryta et par ganger underveis, slik at varmen i midten slipper ut. Og pass på at andre matvarer i kjøleskapet ikke ligger tett inntil – både for mattrygghet og for å unngå at de varmes opp.

Rask nedkjøling er ikke bare pirk – det kan faktisk være forskjellen på en trygg middag og en ufrivillig kveld på badet. Neste gang du lager middag for flere dager, husk: Fra varm til kald på maks fire timer.

Ads by MGDK