Forside LIVSSTIL 10 vanlige matvarer du bør slutte å la ligge fremme...

10 vanlige matvarer du bør slutte å la ligge fremme – før det går galt!

Har du mat liggende på benken som egentlig burde vært nedkjølt? Mange gjør feilvalg uten å vite konsekvensene – både for matens kvalitet og helsen din.

Akkurat nå leser andre

Her er ti matvarer du oppbevare riktig, pluss hvorfor og hvordan.

La oss starte bredt: kjøkkenbenken er ofte førstevalg når mat står framme for lenge. Vi tenker kanskje «det går nok bra“ – men i virkeligheten vokser bakterier fort, og mange matvarer mister både smak og holdbarhet raskere enn vi tror. Det skriver Tasting Table.

«2-timersregelen» sier at kokt mat bør settes kjølig innen to timer etter tilberedning. Om temperaturen er høy (f.eks. varmt kjøkken), er regelen én time.

Her er ti matvarer som ofte blir oppbevart feil – med råd om hvordan du bør gjøre isteden:

  1. Kokt ris
    Rester av ris som står på benken mer enn to timer er risikabelt. Ris inneholder bakteriesporer (Bacillus cereus) som vokser i romtemperatur og kan produsere toksiner. Avkjøl raskt, sett i kjøleskap innen to timer.
  2. Poteter (råe)
    Lys og varme gjør at de sprekker, “grønnfarging” oppstår (som gir giftstoffet solanin), og de spirer. Oppbevar i mørkt og kjølig rom, ikke lufttett pose, med litt lufttilgang.
  3. Naturlig peanøttsmør
    Uten stabilisatorer blir det fort harskt når fettstoffene utsettes for lys, varme og luft. Etter åpning bør du kjøle det, spesielt om du ikke bruker hele glasset raskt.
  4. Åpnet syltetøy
    Når du har brutt forseglingen, blir glasset utsatt for bakterier og mugg – spesielt ved romtemperatur. Bruk rene redskaper og sett glasset i kjøleskap etter åpning.
  5. Salami
    Selv om noen typer salami er tørket og delvis kurert, gjør åpning og skjæring at kvaliteten faller og risikoen for mugg eller uønsket bakterievekst øker. Pakk tett og kjøl det inn.
  6. Paier med egg
    Disse inneholder egg og melk, som raskt blir dårlige ved romtemperatur. Avkjøl før du dekker til og sett i kjøleskap etter maks to timer.
  7. Lønnesirup / sirup generelt etter åpning
    Selv om uåpnet sirup ofte tåler romtemperatur, vil åpnet sirup kunne utvikle mugg og smakstap ved varme og lys. Kjøl den ned for lengre holdbarhet – og ja, den tåler til og med fryseren.
  8. Olivenolje
    Oksidasjon – når oljen møter luft/lys/varme – gjør at kvalitet og smak forfaller. Ikke sett den på benken i sola eller ved ovnen. Mørkt, kjølig skap er best. Har du en stor flaske: hell litt over i en mindre flaske for daglig bruk.
  9. Tortilla og flatbrød (etter åpning)
    Når pakken først er åpnet, blir brødene utsatt for luftfuktighet og muggsopp. De kan tørke ut eller mugne. De bør kjøles — putt i fryseren hvis du bruker gradvis.
  10. Løk (hel, uåpnet)
    Lys og varme får løkene til å spire og bli overmodne raskt. Oppbevar i mørkt, tørt sted med ventilasjon (for eksempel kurv eller nettingpose). Når du har skåret løk: tett beholder + kjøleskap.

Å la noen matvarer ligge fremme virker kanskje harmløst – men både smak, kvalitet og helse står på spill. Det krever bare litt bevissthet og gode vaner: kjøl ned raskt, lagre mørkt, gi lufttilgang, og sjekk hva som står på etiketten. Neste gang, i stedet for å la ris eller peanøttsmør bli stående – gjør det til en vane å sette dem vekk så snart du kan. Ikke bare sparer du deg for potensielle mageproblemer, men maten varer også lenger. Kanskje er det ikke så «slitsomt» som det virker – men det kan spare deg for både penger og bekymringer.

Ads by MGDK