Forside LIVSSTIL Du bruker bakepapir feil i airfryeren – og det kan...

Du bruker bakepapir feil i airfryeren – og det kan bli farlig

Bakepapir i airfryeren virker som en smart snarvei til enklere oppvask. Men visste du at det faktisk kan føre til brann? Her er det du må vite før du bruker det neste gang.

Akkurat nå leser andre

Mange har oppdaget hvor genialt det er å bruke bakepapir i airfryeren. Det hindrer maten i å sette seg fast, gjør rengjøringen raskere, og du slipper å skrubbe fett og fastbrente rester. Men det er en hake: Bakepapir tåler ikke hva som helst. Det skriver House Digest.

Forskjellige typer bakepapir har ulike temperaturgrenser. Noen tåler opp til 220 grader, mens andre er laget for å holde ut over 230 grader. Problemet er at airfryeren blir veldig varm, veldig fort. Kombinasjonen av høy varme og kraftig luftstrøm kan presse bakepapiret langt over det det faktisk tåler.

Kan ta fyr

Det er spesielt farlig hvis du legger bakepapiret i airfryeren mens den forvarmes, uten at det ligger mat oppå. Da kan det lette og bli sugd opp mot varmeelementet i toppen av maskinen. Det er omtrent som å mate flammene med opptenningsved.

Derfor: Legg aldri bakepapir i airfryeren før den er ferdig forvarmet – og alltid med mat oppå som holder det på plass.

Et annet godt tips er å sjekke pakken med bakepapir før bruk. Der står det som regel hva slags temperatur det er laget for. Hvis du planlegger å steke noe på maks temperatur, bør du kanskje vurdere å droppe bakepapiret helt. Det finnes nemlig andre alternativer.

Gode alternativer

Les også

Silikonmatter og aluminiumsfolie er to tryggere valg, så lenge du bruker dem riktig. Silikonmatter er gjenbrukbare og laget for høye temperaturer. Folie kan også funke, men pass på at det ikke blokkerer luftstrømmen, for da mister airfryeren effekten sin.

Konklusjonen? Bakepapir i airfryeren er ikke farlig i seg selv, men det krever at du bruker det riktig. Husk disse tre reglene:

  1. Sjekk hvor mye varme bakepapiret ditt tåler.
  2. Bruk det aldri uten at det ligger mat oppå.
  3. Vent med å legge det inn til etter forvarming.

Da kan du nyte sprø kyllingvinger og stekte potetbåter – uten å risikere at hele kjøkkenet tar fyr.

Ads by MGDK