Gjesping hos hunder: Hva betyr det egentlig?

02/06/2024 22:00

Sofie

Dyr
Foto: Shutterstock
Har du noen gang lurt på hva som får hunder til å gjespe?

Beroligende signaler. Mange skulle ønske andre viste dem. Heldigvis gjør hunder det – både for hverandre og for mennesker. Som alltid er det observasjon som bidrar til å forstå hva ens kjæledyr vil fortelle.

Studier av dempende signaler er relativt nye. Den første som snakket om det var en norsk hundetrener, Turid Rugaas, på slutten av 1980-tallet. Så måtte vi vente til 2017, da en gruppe forskere fra Institutt for veterinærmedisin ved Universitetet i Pisa gjennomførte en eksperimentell studie.

Studien, som ble publisert i Journal of Veterinary Behavior, vurderer den kommunikative og beroligende funksjonen til visse atferdsmønstre. Men hva er beroligende signaler og hvordan gjenkjenner du dem?

Vær oppmerksom på hundens kroppsbevegelser. Den snur hodet i visse situasjoner, blir ubevegelig, slikker på nesen, trekker seg unna, gjesper eller hever frampoten. Dette er noen av atferdsmønstrene vi må lese og tolke.

Hunden snakker ikke, men gjennom disse signalene forteller den oss at den er i trøbbel og ikke ønsker konflikt. Øv i parken eller hagen hvor det er lett å se hvordan hunder kommuniserer med hverandre. Med litt trening vil du også kunne gjenkjenne hundenes kroppsspråk og deres beroligende signaler.

Holdning, uttrykk, visuell kommunikasjon. Å ha en grunnleggende forståelse av dyrespråk er viktig for å leve sammen og unngå ubehagelige situasjoner – både med andre hunder og mennesker, inkludert barn.

La oss ta et enkelt eksempel. Hunden gjesper. Det gjør den ikke fordi den er sliten.

Det kan være et tegn på smerte eller et signal om at den føler seg presset og prøver å fortelle oss at den skal ta det med ro fordi den ikke vil ha konflikt, men heller ikke tåler presset. Det skriver L'Espresso.

Hunder gjør sitt beste for å imøtekomme oss. De tolererer oss og støtter oss. De er der for oss og er alltid glade, og det skal ikke så mye til for at de er fornøyde.

Å kjenne hunden hjelper oss å unngå vanskelige situasjoner. Kroppens signaler viser oss en sinnstilstand som kan føre til aggresjon eller frykt. Å tolke et signal gjør hunden din raskt glad fordi den vet at han kan stole på deg. Å snakke samme språk gjør båndet ubrytelig.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.