Hunder "teller" akkurat som mennesker, viser en studie

12/06/2024 20:00

Sofie

Dyr
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hunder behandler tall på samme måte som mennesker.

Mennesker har en instinktiv evne til å behandle tall, enten de teller lys i taket eller epler i en skål. Selv spedbarn kan skille mellom ulike mengder gjenstander.

Nå viser det seg at menneskets beste venn deler denne numeriske evnen, ifølge Science Alert.

Forskere ved Emory University har oppdaget at hunder bruker den samme delen av hjernen til å telle som mennesker.

Denne oppdagelsen, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Biology Letters, antyder at de nevrale kretsene for tallbehandling har holdt seg stort sett uendret siden mennesker og hunder divergerte i deres evolusjonære vei for rundt 90 til 100 millioner år siden.

Et blikk inn i hundens hjerne

"Vi ønsket å forstå hvordan hundenes hjerner reagerer på forskjellige mengder, så vi observerte deres nevronale aktivitet direkte," forklarer Lauren Aulet, en kognitiv psykolog involvert i studien.

Forskerteamet trente 11 hunder til å gå inn i en MR-skanner og ligge helt stille. Forskerne signaliserte ikke til hundene hva som skulle skje inne i MR-skanneren, bare at de skulle ligge der. Siden hundene ikke kjente til de spesifikke detaljene i forsøket, klarte forskerne å få et helt «rent» bilde av hvordan dyrenes hjerner reagerte.

Inne i MR-skanneren ble hundene vist skjermer som viste forskjellig antall prikker. Overraskende nok ble de samme hjerneområdene som mennesker bruker til å telle aktivert hos hundene.

Etter hvert som antallet prikker endret seg, ble disse områdene enda mer aktive, og viste en spesifikk respons på antall objekter i stedet for deres størrelse eller plassering.

Studien påpeker at hunder naturlig kan behandle tall, uten behov for menneskelig trening.

Tidligere forskning viste at hunder kan telle opptil fem og ha en grunnleggende forståelse av at 1+1 er lik 2, samtidig som de erkjenner at 1+1 ikke er lik 3.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.