Hva gjør du når du møter en aggressiv løs hund?

20/06/2024 15:23

redaktion

Dyr
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Vet du hva du skal gjøre hvis du støter på en aggressiv hund uten bånd?

Løse hunder kan få pulsen opp hos mange av oss, spesielt når eieren ikke er i nærheten.

Det er viktig å bevare roen og vite hvordan man skal reagere i slike situasjoner. Hundetrener Camilla Leijona fra Koirakoulu Kompass deler sine beste råd om hvordan man best håndterer møtet med en løs hund.

Første skritt ved møte med en løs hund

Hvis du støter på en løs hund uten eier:

Stans opp og vent: Hvis hunden virker opptatt av sine egne gjøremål, er eieren sannsynligvis i nærheten. Jakt- og radarhalsbånd er tegn på at hunden er ute på jakt og bør ikke fanges inn.

Hva gjør man hvis hunden virker redd?

Unngå å nærme deg hunden: En sky eller fryktsom hund er ofte løpt vekk hjemmefra. Ta et bilde og del det i lokale Facebook-grupper for bortløpne hunder.

Når hunden er vennlig og kommer nær

Sjekk for eieropplysninger: Finn eieren via kontaktinformasjon på hundens halsbånd eller chip. Hvis eieren ikke kan finnes, skal hunden leveres til et dyreinternat.

Hvordan håndtere en leken hund?

Ignorer hunden: Hvis en hund hopper opp på deg for å få oppmerksomhet, stå stille som en statue og snu ryggen til. Det avskrekker hunden fra å fortsette adferden. Vær spesielt forsiktig hvis hunden virker truende.

Håndtering av en aggressiv løs hund

Forbli rolig og unngå øyekontakt: Voldsomme bevegelser kan trigge aggresjon. Skrik eller løping er de verste reaksjonene. Bruk en rolig stemme og selvsikker adferd. Hvis hunden angriper, kan du prøve å få den til å slippe ved å bruke en pinne eller annet i nærheten for å utløse en gag-refleks.

Politiets råd: Forsvar deg selv ved angrep

Vurder situasjonen: Bruk vold kun som siste utvei. Det er viktig å holde hodet kaldt og forsøke å få hunden til å slippe uten å gjøre situasjonen verre.

Hvis en løs hund invaderer hagen din

Kontakt nødetatene: Ved frykt for din sikkerhet er det beste å kontakte myndighetene med en gang.

Håndtering av din egen hund i en truende situasjon

Beskytt din egen hund: Plasser hunden bak deg eller mellom beina dine og forsøk å avvise den fremmede hunden med kommandoer. Vær forsiktig hvis du løfter din egen hund, da det kan gjøre situasjonen verre.

Hundeskoger er ikke for alle hunder

Vurder hundens behov: Ikke alle hunder trives i hundeskoger, hvor små områder og gjerder kan føre til frustrasjon og kamper.

Invester i hundetrening

Forebygg uhell: Hold hunden i bånd, lær den å gå nær deg og reagere på kommandoer. Sørg også for at hunden får tilstrekkelig mosjon og mentale utfordringer.