Hvem er smartere, hund eller katt? Ifølge forskning har dette husdyret høyest IQ

22/05/2024 20:00

Sofie

Dyr
Foto: Shutterstock
I flere tiår har en pågående debatt engasjert dyreelskere og forskere over hele verden: Hvem er smartere, hunder eller katter?

I flere tiår har en pågående debatt engasjert dyreelskere og forskere over hele verden: Hvem er smartere, hunder eller katter?

Dette spørsmålet har ført til utallige studier og eksperimenter som søker å klargjøre forskjellene i intelligens og kognitive evner mellom de to mest populære kjæledyrene.

Dette er skrevet av wradio

Mens hunder ofte blir berømmet for deres evne til å følge kommandoer og danne dype følelsesmessige bånd med mennesker, blir katter beundret for deres uavhengighet og skarpe problemløsningsevner.

Debatten går til kjernen av vår forståelse av dyrs indre liv og fortsetter å fascinere og utfordre vår oppfatning av hva det vil si å være 'intelligent'.

Hunder og katter har begge vært trofaste følgesvenner gjennom historien, noe som har ført til debatter om hvilket dyr som er det beste kjæledyret.

Forskere fra Comparative Ethology Research og Institutt for etologi ved Eötvös Loránd University i Ungarn har testet intelligensen til hunder og katter i direkte konkurranse.

Hva innebar testen?

"Oppgaven var enkel. Vi plasserte to beholdere på gulvet, hvorav den ene inneholdt en matbelønning.

Eksperimentatoren pekte alltid på beholderen med mat og forsøkspersonen måtte velge.

Generelt ble hunder funnet å være flinkere til å finne belønningen oftere enn katter," forklarte Melitta Csepregi, medforfatter av studien.

Hun la også merke til at mens hundene opprettholdt interessen og energien gjennom hele testen, ble kattene gradvis mindre villige til å delta.

Videre forskning

En evig debatt er hvilket dyr som er mest intelligent.

New Scientist publiserte en studie som evaluerte 11 forskjellige aspekter av intelligensen og ferdighetene til hunder og katter, noe som resulterte i en knapp seier for hunder (6) over katter (5).

Hundens spesielle egenskaper inkluderer:

  • Evnen til å etablere følelsesmessige bånd med sine eiere, lik de mellom foreldre og barn

  • En kapasitet til å lære kommandoer og tolke menneskelige gester og vokale toner

Kattenes spesielle egenskaper inkluderer:

  • En overlegenhet i antall nevroner sammenlignet med hunder

  • En mer utviklet evne til å "vokalisere", som gjør dem i stand til å kommunisere bedre med mennesker

  • På grunn av deres historiske status er katter ofte mer ettertraktet som kjæledyr globalt

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.