Ny forskning på elefanters sosiale oppførsel: Dyrene har navn på hverandre

26/06/2024 10:00

Sofie

Dyr
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ny forskning viser at elefanters måte å kommunisere på kan ligne på menneskers.

Elefanter er kjent for sin imponerende hukommelse og komplekse sosiale strukturer, men nå viser forskning at de også kan bruke noe som ligner navn for å kommunisere med hverandre.

Dette skriver det tyske mediet Spiegel.

I følge en studie publisert i tidsskriftet Nature Ecology & Evolution bruker elefanter spesifikke samtaler for å henvende seg til individuelle medlemmer av flokken deres. 

Disse kallene fungerer som navn, og forskere har observert at det samme "navnet" kan brukes til å referere til forskjellige individer innenfor en familiegruppe.

Hovedforfatter Michael Pardo fra Colorado State University i Fort Collins forklarer at denne formen for kommunikasjon hos elefanter skiller seg fra andre dyr som delfiner og papegøyer, som etterligner mottakerens samtaler om å kommunisere. 

"Våre data tyder på at elefanter ikke er avhengige av å etterligne mottakerens kall," sier Michael Pardo. 

Dette ligner mer på måten vi mennesker bruker navn på.

Elefanters bruk av navn er en bemerkelsesverdig oppdagelse, ettersom den så langt kun har vært kjent hos mennesker, forklarer forskerne. Med en levetid på flere tiår og livslange sosiale bånd, trenger elefanter sofistikerte måter å holde kontakten på.

Elefanters evne til å bruke navn kan hjelpe dem med å formidle et bredt spekter av informasjon som alder, kjønn og følelsesmessig tilstand. 

Kamerater ringer hverandre blant annet for å få kontakt med et fjernt dyr, for å ønske et nytt medlem velkommen eller for å trøste en ung. Dette nyanserte sosiale systemet viser hvor komplekse og intelligente elefanter egentlig er.