Verdens raskeste dyr: Kan nå 389 km/t

18/06/2024 21:00

Emma

Dyr
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Dette er verdens hurtigste dyr.

Glem geparden. Når det gjelder fart i dyreriket, er det ikke savannens flekkete sprinter, men himmelens elegante rovfugl som stikker av med førstepremien.

Det skriver Oddity Central.

Med en gjennomsnittsfart på 320 km/t under det karakteristiske dykket, setter vandrefalken konkurrentene i veggen. Men det stopper ikke her – høyeste målte hastighet for vandrefalken er svimlende 389 km/t.

Og selv når vandrefalken bare svever gjennom skyene, er den imponerende rask. Når den flyr i en rett linje gjennom luften, har den en hastighet på 40 til 55 km/t, og i intens jakt på byttedyr når den 112 km/t.

Det er ikke bare farten som imponerer. Vandrefalken har en aerodynamisk kroppsbygning. Dens letthet og strømlinjeformede form gjør den perfekt for høyhastighets dykk.

Den unike fysiologien beskytter den mot de ekstreme forholdene som følger med en slik hastighet. Neseborene sprer lufttrykket, slik at fuglen kan puste uanstrengt, mens spesielle membraner beskytter øynene.

Med en visuell prosesseringshastighet på 129 hertz, mer enn dobbelt så stor som mennesker, er den i stand til å oppdage selv de minste bevegelsene til byttet.

Selv om vandrefalken i dag troner øverst på himmelen, var fremtiden en gang usikker. For bare noen tiår siden truet plantevernmiddelet DDT med å utrydde arten.

Sprøytemidlene førte til at eggeskallene ble tynnere, slik at de ikke kunne utvikle seg riktig, og dette forgiftet de voksne fuglene. Slik ble hele befolkningen nesten utslettet. Men heldigvis snudde skjebnen da DDT ble forbudt i 1972, og i 1999 ble vandrefalken fjernet fra listen over truede arter.

Nå flyr vandrefalken høyt på himmelen igjen. Og når den dykker mot byttet sitt i en hastighet som får de raskeste bilene våre til å se trege ut, kan vi bare se opp og beundre den utrolige rovfuglen.