Gjelder for alle besteforeldre: denne setningen du må slutte å si til barnebarnet ditt

30/04/2024 21:00

Emma

Familie
Foto: Shutterstock.com
Det er flere setninger besteforeldre bør holde seg unna.

Besteforeldrenes rolle i barnebarnas liv er uvurderlig, men det er viktig å være klar over hvordan visse kommentarer kan påvirke barn psykologisk og følelsesmessig.

Ifølge Sofia Lewicki, som er en anerkjent psykolog og foreldrespesialist, kan tilsynelatende ufarlige setninger skape usikkerhet hos barn.

Det skriver mediet Clarin.

Et kjent scenario er når besteforeldre lar barnebarna gjøre litt ekstra, som å se på tegneserier sent på kvelden eller spise mer søtsaker enn vanlig.

I slike situasjoner er det ikke uvanlig at besteforeldre sier uttrykket: "dette er vår lille hemmelighet". Men det må vi være forsiktige med.

Sofia forklarer at den ellers uskyldige dommen kan lære barn at hemmelighold er akseptabelt, noe som kan være skadelig:

– Denne typen hemmelighold er ekstremt skadelig for barn av flere grunner. Hovedsakelig kan naturaliserende hemmeligheter mellom voksne og barn være en risikofaktor for deres sikkerhet eller velvære i møte med enhver form for overgrep, både fysisk og følelsesmessig, sier hun.

Et annet problematisk uttrykk er når besteforeldre sier «moren din vil ikke ha det», og deretter fortsatt tillater det som skal være tilfelle.

Dette kan undergrave foreldrenes autoritet og skape forvirring for barnet, som kan være i tvil om hvem som lager reglene.

Sofia understreker at besteforeldre ikke nødvendigvis trenger å følge foreldrenes regler til punkt og prikke, men at det er viktig å respektere grunnleggende grenser.

Sofia påpeker videre at fristelsen til å være den «romantiske besteforelderen» som tillater alt, bør motstås. Selv om det kan være en måte å uttrykke kjærlighet på, kan det faktisk gjøre mer skade enn godt i det lange løp.

Det er derfor avgjørende at besteforeldre og foreldre jobber sammen for å etablere klare kommunikasjonslinjer og avtaler som respekterer alles rammer og ønsker.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.