5 ting på listen: Slik holder du bensin- eller dieselbilen i toppform denne våren

21/04/2024 19:00

Emma

Forbruk
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Til tross for rekordmange elbiler går fortsatt mer enn ni av ti personbiler med forbrenningsmotor som krever mye vedlikehold.

Riktignok fortsetter salget av elbiler, som vanligvis krever svært lite gjør-det-selv-vedlikehold, å blomstre.

Hvis du ikke har smurt, støvsugd og rengjort bilen gjennom vinteren, er det lurt å komme i gang nå før våren og sommeren.

Det forklarer John Gantzhorn, teknisk sjef i Applus+ Bilsyn med ca. 130 inspeksjonshaller. Her gir rundt 220 mekanikerutdannede bileksperter bileiere gratis vedlikeholdsrådgivning hver dag.

– Det er helt riktig at vanlige drivstoffbiler krever noe mer vedlikehold enn elbiler, fordi de har en motor med mye komplisert mekanikk og enkeltdeler som må smøres, rengjøres og kanskje byttes fortløpende. For å sikre bilens tilstand og verdi er det nødvendig å jobbe proaktivt med den, sier John Gantzhorn.

Ta vare på serviceboken og forhindre at skader eskalerer

Viktigst, påpeker John Gantzhorn, bør regelmessige serviceinspeksjoner overholdes slik at verkstedet oppdager eventuelle begynnende feil på bilen. For eksempel problemer med fjæring, bremser eller defekter i motoren før de utvikler seg til mer kostbare problemer.

– Og så kan du som bileier faktisk gjøre mye selv. Ved å utvise aktsomhet og hele tiden være årvåken for å reparere eventuelle feil og slitasje på bilen så tidlig som mulig, sørger du for at skaden ikke eskalerer og bilen slites ut. Stikkordet er forebygging, sier John Gantzhorn.

Hvis du eier en bensin- eller dieselbil, lister Applus+ Bilsyn opp fem detaljerte tips om hvordan du klargjør bilen for de neste månedene og kanskje en kommende bilferie.

1. Motor og væsker
 • Motorolje: Kontroller oljenivået og fyll på om nødvendig. Fersk motorolje i riktig mengde sikrer at motoren går jevnt og forhindrer unødvendig slitasje. Husk at verkstedet alltid skifter motorolje for en serviceinspeksjon.

 • Kjølevæske: Kontroller at det er tilstrekkelig kjølevæske slik at bilen ikke overopphetes. Kjølevæskeutskiftingsintervallet bestemmes av bilprodusenten og er vanligvis hvert fjerde år. Verkstedet ditt vil erstatte dette.

 • Bremsevæske: Bremsevæsken må være på riktig nivå og bør skiftes annethvert år for å opprettholde bremsenes effektivitet og sikkerhet. Merk at bremsevæske  ikke skal  fylles på. Mangel på bremsevæske indikerer om det enten er feil eller slitte bremser. Verkstedet ditt vil erstatte væsken.

2. Grundig rengjøring
 • Utvendig vask: Fjern salt og grus fra vinteren med en grundig håndvask, som ofte kan være mer hensiktsmessig enn en tur til vaskehallen fordi du kan komme bedre inn i skjermene og dørkantene. Sørg for å rengjøre vanskelig tilgjengelige områder der smuss og fuktighet kan føre til rust.

 • Innvendig rengjøring: tøm bilen for søppel og unødvendige gjenstander, støvsug grundig og rengjør overflater med egnede rengjøringsmidler. For å forbedre kupéens luftkvalitet og komfort, bør du vurdere å bytte ut pollenfilteret og gi klimaanlegget desinfiserende rengjøring. Du kan takle dette selv ved å kjøpe en spray i visningshallen.

3. Bevegelige deler
 • Smøring: Bruk et egnet smøremiddel til dørlåser, hengsler, bevegelige deler av soltaket og viskerarmene for å sikre at de beveger seg fritt og ikke setter seg fast og kan slites ut eller begynne å ruste.

 • Sjekk: I tillegg til smøring, sjekk for løse deler eller tegn på slitasje som kan kreve justering eller utskifting.

4. Dekkskift
 • Sommerdekk: Bytte fra vinterdekk til sommerdekk forbedrer ytelsen og sikkerheten i varmere vær. Kontroller slitebanen og lufttrykket for å sikre optimal trekkraft og effektiv drivstofføkonomi.

 • Inspeksjon: Etter vintersesongen kan dekkene ha fått skader. Hvis du skifter dekk selv, må du kontrollere dem for sprekker, bulker eller fremmedlegemer som kan påvirke kjøresikkerheten før du installerer dem. Forsikre deg om at dekkene går riktig vei hvis de er med rotasjonsretningen.

5. Og så er det selvfølgelig...
 • Batterikontroll: Kontroller at terminalene på batteriet er ordentlig festet og at det ser rent ut. Hvis batteriet er skittent eller surgjort, kan det produsere krypestrøm, noe som tapper batteriet og forårsaker startproblemer.

 • Lys og lys: Gjennomgå alle bilene dine og sørg for at de fungerer som de skal, noe som forbedrer synligheten og sikkerheten mens du kjører.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.