Det gjør vondt på hunden å gå på det: Råd til hundeeiere

31/03/2024 07:00

Emma Sletta

Forbruk
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det kan fort bli mer enn 100 grader varmt og brenne Fido!

Hva vil du si til å gå på noe som er omtrent 100 grader varmt? Med bare føtter, vel å merke.

Det er nok få som vil si ja til den opplevelsen, men det er faktisk det mange av våre firbente venner blir utsatt for gang på gang.

Rundt om i Norge legges milevis med ny asfalt og lappes hull og alt mulig annet legges, og det er ikke behagelige temperaturer den varme asfalten har.

Når den er lagt, er det typisk 140 til 170 grader, og nei, ingen vil la Fido gå en tur i den rykende varme asfalten når den nettopp er lagt.

Men det de færreste vet er at den nylagte asfalten fortsatt er varm i flere timer etterpå. Det er faktisk ikke uvanlig at det nye dekket er mellom 60 og 100 grader, selv om det har gått litt tid siden veiarbeid-skiltene ble fjernet.

Derfor la asfaltarbeider Jotin Gabriel Lundberg Borup ut et innlegg i Facebook-gruppen Facebook Randers i fjor, der han roper ut hundeeiere med en veldig klar beskjed:

Ikke la Fido gå på nybygd asfalt!

Får når han prøver å hjelpe

Asfaltarbeideren forklarte den gang til TV 2 Østjylland  at han et par ganger i måneden opplever at folk som lufter hundene sine bare sklir over til den andre siden av veien når arbeiderne ikke ser - selv om asfalten på den tiden kan være nær 170 varmegrader.

Jotin er selv hundeeier, og han har også begynt å gjøre folk oppmerksomme på det hvis han ser det mens han jobber - men ikke alle er begeistret for den velmenende anbefalingen.

– Vi prøver å stoppe dem. Noen får sjokk over at vi roper på dem. Jeg har også opplevd folk som har blitt sinte og sier at vi ikke har rett til å rope, sier Jotin Gabriel Lundberg Borup.

Men så snart Jotin får sjansen til å forklare problemet med varm asfalt og hundepoter, endres tonen. Derfor tror Jotin også at det rett og slett handler om at folk ikke vet at kombinasjonen av nybygd asfalt og hundepoter er en dårlig idé.