Få huset klart til sommeren

Hvis huset trenger en kjærlig hånd og litt ekstra omtanke etter en hard vinter, er våren det perfekte tidspunktet til å få boligen frisket opp igjen.

Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med BAUHAUS.

Det riktige tidspunktet er nå
Solen har begynt å varme, men vinterens tøffe vær har tæret på huset. De harde og kalde vindene kan få selv de mest standhaftige takstein til å løsne, malingen til å flasse, takrennene til å bli tette og hekken til å velte. Peisen har kanskje blitt brukt en del, slik at veggene innendørs har blitt mørke og sotete.

Det kan være særdeles kjedelig å bruke de flotte vårdagene til å rense takrennene, eller male innendørs – men det er altså nå det lønner seg å foreta de små oppussingsoppgavene. Man bør unngå å vente til senere, for oppgavene som venter kan ha en lei tendens til å vokse seg større og dyrere.

Sjekk taket
Gå derfor gjennom huset, og sjekk at alt er i orden. Fasaden bør sjekkes for mindre revner og sprekker, mens takkonstruksjonen bør sjekkes for skader etter vinterstormene. De store mengdene snø som har lagt seg over store deler av Norge i år, kan også ha medført skader på både takkonstruksjon og isolasjon. Taket er husets paraply, og den mest utsatte delen på huset. Konstant vind og vær kan fort sette sine spor på selv den beste takkonstruksjonen. Det verste man kan ha, er et tak som lekker. Det kan gi enorme fuktskader, og når først fukten har fått fatt, kan det være vanskelig å bli kvitt den – og regningen kan bli stor.

Gamle rør
Noe av det verste som kan skje, er at vannrør springer. Det kan fort bli veldig dyrt, og det er ingenting som føles mer bortkastet enn å være nødt til å sveise og lodde vannrørene. Derfor kan det være en god idé å sjekke om husets vannrør har klart vinteren uten å få de minste skader. Man kan sveise og lodde små sprekker, men hvis vinteren har vært ekstra hard, så kan det være lurt å overveie om de gamle rørene skal skiftes ut. Spesielt hvis de allerede har blitt reparert én gang. 

Renover og ombygg
Et annet prosjekt som hører våren til, er ombygging og renovering. Hvis det ikke er de mest kompliserte byggverkene du skal i gang med, så kan man finne gode råd og tips til hvordan du gjør det selv. Det kan være alt fra å legge en ny terrasse, til å få skigarden opp til å stå igjen. Når alt til sist er klart, da er det på tide å virkelig nyte sommeren.

For alt du behøver til vårens prosjekter, ta veldig gjerne turen forbi Bauhaus og få gode tilbud, tips og råd. Klikk her.