Først røyken, nå alkoholen: Bransjen er livredd

25/06/2023 09:30

Emma Sletta

Forbruk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Irland blir det første landet i EU som setter advarsler på spritflasker. Det får bransjen til å skjelve i buksene.

Du kjenner dem kanskje fra sigaretter.

Tekster som advarer om at du kan ha kreft, slag eller redusert fruktbarhet.

I Irland blir kreativ skremselspropaganda tatt til neste nivå. Advarslene vil være tilgjengelige på ulike alkoholprodukter fra 2026.

Her vil advarsler som «øke risikoen for leversykdom og kreft» og «advare mot overstadig drikking under svangerskapet» skrives med røde bokstaver.

Det gjør også Irland til det første landet i EU som innfører et slikt tiltak, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Denne nyheten faller i hvert fall ikke i god jord hos alkoholprodusenter i flere land, skriver Bloomberg.

Røde flagg I løpet av uken skal Verdens handelsorganisasjon (WTO), som behandler regler for handel mellom nasjoner, holde møter. I forkant har USA og Mexico uttrykt bekymring for avgjørelsen i Irland.

Land som Argentina, Australia, Chile, Cuba og New Zealand, og til og med alkoholprodusenter i EU, inkludert vinprodusenter i Italia og Tyskland, samt ni EU-medlemsstater,  har også hevet det røde flagget.

Faktisk er det en felles frykt for at alkoholindustrien vil lide samme skjebne som tobakksindustrien, slik at advarslene på et tidspunkt også vil bli illustrert med bilder av øyeskader, råtne tenner og gråtende foreldre.

Det kan derfor være mindre innbydende å helle i glasset.

Het debatt
Skjevheter man til Norge, er diskusjonen om advarslene i full gang.

Helsedirektoratet i landet har fått i oppgave å vurdere om det er en god idé å følge Irland, skrev det norske Altinget  tilbake i januar.

20. juni i år ble det publisert en oppdatert versjon av de nordiske kostrådene, der det står at «alkohol bør unngås da det ikke er mulig å vurdere hva et «trygt inntaksnivå» vil være.