Håndball - hele Norges favorittsport

25/02/2018 19:06

KC

Forbruk
Det er sant at mange nordmenn er født med ski på beina, men det er også en hel del som vokser opp med en håndball i hånden.

En lagsport som gjennom årene har blitt en favoritt blant både spillere og tilskuere. 

Flere starter med håndball tidlig, en sport som skaper sterke vennskap og relasjoner både på og utenfor banen. De som virkelig har et talent får muligheten til å spille på de beste lagene Norge har å by på. Eliteserien er der mange spillere ønsker å ende opp, hvor verdens beste håndballspillere møtes til dyst. 

Det å spille med flagget på brystet er en drøm for mange, og det er hard kamp om plassene på det norske kvinne- og herrelandslaget. Førstnevnte har vært verdensdominerende i flere tiår, og har vunnet 26 medaljer i internasjonale mesterskap. Herrelandslaget har ikke hatt samme suksess som damene, men da de sikret finaleplass i verdensmesterskapet i 2017 ble det satt seerrekord hos tv-kanalen TV2. 

Mesterskapene engasjerer i alle aldre

Hundretusenvis av nordmenn benker seg foran tv-skjermen når landslagene skal ut i mesterskapskamp. Det arrangeres europamesterskap og verdensmesterskap i håndball annethvert år, hvor nordmenn går bananas. Flere velger å ta spenningen til et nytt nivå og satser penger på de ulike oppgjørene. Det er en rekke ulike spillsider som tilbyr gode odds på nett.

Gjennom årene har det blitt mange medaljer til det norske kvinnelandslaget, og en plass i finalen er på mange måter forventet. Herrene har ikke markert seg på samme måte internasjonalt, men etter sølvmedaljen under VM i 2017 var det store forventninger til laget da europamesterskapet ble blåst i gang 12. januar 2018. 

Europamesterskapet for menn

Håndball-EM for menn har siden 1994 blitt arrangert annethvert år. Sverige har gjennom årene vunnet mesterskapet fire ganger, og Frankrike har stukket av med den gjeveste medaljen tre ganger. Europamesterskapet for menn ble i 2018 arrangert i Kroatia hvor 16 lag kjempet hardt for en plass på podiet. 

Norge var i gruppe B sammen med Frankrike, Østerrike og Hviterussland. Etter et tungt tap mot Frankrike i åpningskampen, tok nordmennene seg sammen endte på andreplass i gruppen. I mellomspillet vant vi kampen 27-32 mot Serbia, men måtte se oss slått av hjemmenasjonen Kroatia (32-28). Med disse resultatene var herrene nødt til å vinne oppgjøret mot Sverige med minst fem mål. En kamp hvor lagene fulgte hverandre tett og åtte minutter før slutt var stillingen uavgjort 24-24. Svenskene pådro seg et rødt kort da Norge ledet med to. Likevel var tiden knapp, og Norge vant tilslutt med tre mål. Dermed måtte det norske landslaget, som tilslutt endte på en 7-plass, pakke bagen og ta den tunge veien hjem. 

Spania slo ut Frankrike i semifinalen, og i det skandinaviske oppgjøret vant Sverige 35-34 over Danmark etter ekstraomganger. Dermed var det Spania og Sverige som møttes i finalen 28. januar. Et oppgjør som endte med 29-23 seier til spanjolene, som kunne heve den gjeveste pokalen over hodet. 

2020 kommer til å bli Norges håndballår. Vi skal være med å delarrangere både håndball-EM for menn og kvinner. Norge, Sverige og Østerrike er vertsnasjoner for det 14. europamesterskapet i håndball for menn. Dette er første gang tre land samarbeider om å arrangere mesterskapet. Innledende runder vil spilles i Wien og Graz, Trondheim, Malmø og Gøteborg. Selve finalen skal spilles i Stockholm. 

Skyhøye forventninger til kvinnelandslaget

Det er mye press og forventninger til landslagstrener Thorir Hergeirsson og alle jentene på det norske håndballandslaget når mesterskapene blåses i gang. Gjennom årene har Norge vunnet 26 medaljer, hvorav sju er europamesterskap, tre verdensmesterskap og to OL-gull. 

Det første europamesterskapet for kvinner ble gjennomført i 1994 hvor Danmark var vertsnasjon. Danskene tok gullet de to første mesterskapene, men Norge er den mestvinnende nasjonen gjennom tidene med sju gull, tre sølv og èn bronsemedalje. 

Landslaget spilte seg til finalen i håndball-VM i 2017, men etter et tøft oppgjør måtte laget se seg slått av Frankrike. Kampen endte 23-21, og en velfortjent sølvmedalje til de norske jentene. 

Håndball-EM for kvinner vil bli arrangert fra 30. november til 16. desember 2018 i Frankrike. Kampene skal fordeles på fem arenaer i Nantes, Brest, Montbéliard, Nancy og Paris. Foreløpig er det ikke gjennomført kvalifikasjonsrunder, men de norske damene blir med stor sannsynlighet å finne på parketten. 

Det ble bekreftet i 2014 at Norge og Danmark skal være vertsnasjoner for Håndball-EM for kvinner i 2020. Dette blir da det 14. europamesterskapet hvor de innledende rundene skal arrangeres i Herning og i Trondheim. Hovedrunden skal gjennomføres i Herning og Stavanger, mens finalen spilles i Telenor Arena.

Læs også:

Ekspertråd: Så ofte bør du vaske sengetøyet ditt En ekspert har avslørt at flere ting avgjør hvor ofte du bør vaske sengetøyet.