Mange vet ikke: denne knappen i bilen kan redde liv

19/06/2023 19:30

Emma Sletta

Forbruk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Alle nyere biler har en, men knapt noen vet at den røde knappen på taket kan redde livet ditt – selv når du kjører i utlandet.

Ferien er over oss, og enten du kjører hjemme eller i utlandet, er det viktig å vite dette: Siden april 2018 har alle nye biler et eCall-system med en SOS-knapp som setter deg i kontakt med nærmeste nødetat hvis du blir syk.

Systemet har også en automatisk funksjon, som betyr at nærmeste nødmeldesentral automatisk blir varslet hvis du er involvert i en alvorlig ulykke.

Mange har biler der knappen er i, men få bileiere vet hvordan den fungerer. Noen mennesker vet ikke engang at bilen har en slik "badevakt".

Bare to av de 20 bileierne Dagbladet spurte kunne forklare hvordan den røde knappen i bakspeilet i taket fungerer.

Ingen visste at du også kan bruke den i utlandet. Men sånn er det, forklarer Marianne Søhagen, trafikkrådgiver i NAF:

- SOS-knappen fungerer ikke bare i Norge, men også i andre EU-land. Det er godt å vite nå som ferieturen er i ferd med å starte.

Det er en god forsikring å ha i bilen, ikke bare hvis du er involvert i en alvorlig ulykke, men også hvis du selv blir uvel og ikke kan varsle ambulanse eller nødetater på annen måte. Mikrofoner er plassert i bilen, slik at du kan snakke med nødetatene uten å bruke mobiltelefonen, sier Søhagen.

Artikkelen fortsetter under.

Foto: Shutterstock.com

Varsler beredskapen

Hun sier det er viktig at du sjekker hvor SOS-knappen er i bilen din og lærer hvordan den fungerer.

Systemet er utviklet for å varsle nødetatene hvis du er involvert i en ulykke som er så alvorlig at kollisjonsputene i bilen utløses. Sensorer i kjøretøyet sender deretter automatisk en nøyaktig indikasjon på ulykkesstedet til en nødsentral.

En operatør ved nødetatene vil ringe bilen for å prøve å snakke med sjåføren eller en av passasjerene. Hvis du har mulighet til det, kan du dermed gi en beskrivelse av hva som har skjedd og alvorlighetsgraden av ulykken direkte til nødetatene. Hvis ikke, sendes ambulanse og nødetater direkte til ulykkesstedet.

Redder liv

Stein Pettersen er PR- og informasjonssjef i Bertel O Steen i Norge og representerer bilmerkene i det nye Stellantis-konsernet. Det betyr blant annet Opel, Citroën, Peugeot, Fiat, Jeep.

Han forteller at de har mistet tellingen på hvor mange ganger ecall-systemet i bilene deres har varslet ved alvorlige ulykker, men at det har bidratt til å redde liv:

– At nærmeste nødmeldesentral får en nøyaktig angivelse av skadestedet, gjør at hjelpen kommer så raskt som mulig. Ved alvorlige ulykker teller hvert sekund, sier Pettersen.

Han forklarer at SOS-knappen også kan brukes hvis du er vitne til en alvorlig ulykke eller selv trenger akutt legehjelp mens du sitter i bilen.

Læs også:

Norsk duo med trist melding Duoen kommer nå med en trist melding.