Med dette ekstremt enkle trikset fryser isbitene raskere

Foto: Youtube

Hvert å vite hvis du trenger til en kald drink.

Av alle tingene du kan gjøre på et kjøkken, er isbiter sannsynligvis de enkleste. Det handler bare om å fylle opp isbitbrettet eller posen og legge den i fryseren. Deretter venter man bare.

Men de fleste av oss gjør tydeligvis en trite-feil når vi gjør det. I hvertfall hvis du vil at det skal gå fort.

Les også

Han legger en klat med Nutella på et stykke butterdej - Om et øyeblikk kan du høre englene synge

Det trenger ikke å ta så lang tid før du kan nyte en iskald gin og tonic.

Trikset er å bruke varmt vann i stedet for kaldt når du fyller poser eller brett opp. Det høres kanskje kontraintuitivt ut, men i århundrer har forskere visst at varmt vann faktisk fryser raskere enn kaldt vann.

Det kalles Mpemba-effekten. Det har vært flere teorier om hvorfor dette er tilfelle, men det er ingen endelige svar ennå.

Et av de siste budene har vært å fokusere på kjemien i vann. Vann består av hydrogen og oksygen – hydrogen og oksygen.

En teori er at hydrogenbindingene utløser en naturlig frastøtelse mellom de enkelte vannmolekylene. Dette fører til at bindingene mellom oksygen og hydrogen strekker seg og lagrer energi.

Dette betyr at vannmolekylene sitter lenger fra hverandre når hydrogenbindingene strekker seg. Så, når de "krymper" igjen, gir de av energi. Det får dem til å kjøle seg ned raskere.

Kort sagt, hvis du bruker varmt vann i isbrettet eller i posen er isbitene klare fortere.

Les også

4 hverdagslige ting som du har misforstått, hva de skal brukes til