Moderne HiFi

15/06/2018 10:16

KC

Forbruk
I dag har de aller fleste nordmenn høyttalere. Enten de er små eller store, bærbare eller stasjonære, er HiFi og høyttalere blitt en viktig del av de fleste hjem i Norge.

Men hva er egentlig HiFi? HiFi er en forkortelse for det engelske begrepet «high fidelity», som brukes av lyttere, «audiofile» og hjemmelydentusiaster til å omtale høykvalitets gjengivelse av lyd. Det mange i dag ikke vet, er at HiFi opprinnelig var en standard på lydgjengivelsesutstyr. Alle høyttalere og stereoanlegg som tilfredsstilte denne standarden, fikk «Hi-Fi»-merket som et tegn på god kvalitet. I dag er dog de aller fleste moderne musikkanlegg langt innenfor kravene til standarden, og den er derfor ikke lenger like mye brukt. 

En moderne HiFi-tilbyder

Siden HiFi-standarden ikke lenger brukes, kan det være vanskelig å finne ut nøyaktig hvilke høyttalere man skal kjøpe. Det er mye å velge mellom, og uten mulighet for å prøve høyttalerne kan det fort bli problematisk. Samtidig er det ofte slik at man må betale altfor mye hvis man kjøper høyttalere i en HiFi-butikk. Dette skyldes først og fremst at man som kunde blir nødt til å dekke store deler av kostnadene forbundet med å drifte en fysisk butikk. Utvalget i butikkene er heller ikke særlig bra, hvilket fører til at mange ender opp med høyttalere hvor lyden ikke er fantastisk.

På grunn av dårlig sortiment i butikkene, blir ikke du som kunde presentert for virkelige kvalitetshøyttalere. Problemet ligger rett og slett i at folk ikke vet at det finnes mange bedre alternativer enn det butikkene tilbyr. HiFi-freaks.no er en gjeng med lydentusiaster som ønsker å endre på dette. De startet opp en enorm nettbutikk for alt man trenger innen lyd, uten de store fortjenestemarginene man opplever i mange butikker.

Nettbutikken ble nemlig opprettet med et enkelt formål, å tilby ekstremt god lyd til lave priser. Her viderefører de den gamle standarden for å tilby moderne gjengivelse av lyd i høy kvalitet. Hvis du er på utkikk etter fantastisk lydgjengivelse enten det gjelder bare musikk eller et anlegg til hjemmekinoen, er dermed HiFi-Freaks stedet du skal se. I tillegg har de også fjernet alle bekymringer rundt kvaliteten på høyttalerne, da du kan prøve høyttalerne hjemme i 30 dager!

Hvilke høyttalere skal du velge?

Det kan selvfølgelig bli vanskeligere å velge en høyttaler når du har et større utvalg å velge mellom. Samtidig kan et større utvalg bare øke muligheten for å finne det perfekte høyttalersystemet for deg. Men hva skal du egentlig se etter når du kjøper nye høyttalere? Først og fremst har du to valg: enten kjøpe passive høyttalere, samt en forsterker til å drive høyttalerne, eller så kan du kjøpe aktive høyttalere, hvor du ikke trenger en forsterker. Spørsmålet blir dermed hva som er best av disse to alternativene.

Det er selvsagt fordeler og ulemper ved både aktive og passive høyttalere. En av hovedfordelene med aktive høyttalere er selvfølgelig at du slipper en stor forsterker i stuen. Selve forsterkeren og ulike tilkoblingsmuligheter er nemlig integrert i den ene eller begge høyttalerne, og man slipper dermed å kjøpe ekstra ledninger til koblinger mellom disse og annet utstyr.

Dermed unngår man også skuffelsen av å finne ut av at det eksterne anlegget ikke klarer å utnytte høyttalernes fulle potensiale. For det kan være et kjempe nederlag hvis man, etter at man har satt opp både forsterker og høyttalere, finner ut at forsterkeren ikke kan få maksimalt ut av høyttalerne. Ofte er det også billigere å kjøpe aktive høyttalere enn å skulle kjøpe passive høyttalere og forsterker som passer til høyttalerne. Samtidig har man mye større frihet ved kjøp av et sett med passive høyttalere. I stedet for at man kjøper en pakkeløsning hvor alle valg er tatt på forhånd, kan man skreddersy sitt eget anlegg etter det som passer en best.

Et annet valg du er nødt til å ta ved kjøp av høyttalere er størrelsen på høyttalerne. Valget står da hovedsakelig mellom gulvhøyttalere og kompakte høyttalere. Her er det åpenbart gulvhøyttalerne som er best. Dette skyldes enkelt og greit at en fysisk større høyttaler har en bedre evne til å flytte på luft. For det er nettopp det det handler om.

Lyd er et fysisk fenomen, og mer plass til å flytte på luft fører til bedre lyd. Gulvhøyttalere har dermed bedre dynamikk som gjør at de kan spille av både kraftige og svake partier med bedre presisjon enn mindre høyttalere. Samtidig trenger du heller ikke en massiv forsterker (om du velger passive høyttalere) for å bruke gulvhøyttalere. Større høyttalere er nemlig mer effektive enn de mindre høyttalerne på samme forsterkeren, nettopp på grunn av konstruksjonen, og vil derfor kunne gi bedre lyd med samme forsterkeren. Selvfølgelig er det fortsatt slik at for å få best mulig lyd burde forsterkeren ha tilstrekkelig med futt til å kunne utnytte gulvhøyttalernes potensiale. 

Likevel er det ikke alltid man har plass til et sett med store gulvhøyttalere. Dermed er kompakte høyttalere som kan plasseres på veggen, hyller eller stativer et godt alternativ. Moderne kompakte høyttalere har en tendens til å overraske, da de faktisk leverer fremragende lyd til tross for sin størrelse. De leverer som sagt ikke den samme lyden som gulvhøyttalere, men kan være et veldig godt alternativ. Spesielt hvis du bor i en leilighet, hybel eller lignende, hvor naboene kanskje ikke er like glade i musikk som deg. Hvis du i tillegg ønsker å legge til en dyp bassgjengivelse, er et godt valg å komplementere den kompakte høyttaleren med en subwoofer. En subwoofer er utelukkende skapt for å gjengi de dypeste basslydene, og vil sammen med et sett med kompakte høyttalere gi nærmest perfekt lydgjengivelse. Det er også ofte slik at musikk og film inneholder lydspor med en separat bass-del. Dette betyr at man kan gå glipp av vesentlige elementer i både sang og film uten en subwoofer sammen med de kompakte høyttalerne. 

Hvis du fortsatt har noen spørsmål eller lurer på noe omkring anskaffelse av høyttalere, sitter HiFi-freaks’ lyd-nerder alltid klare til å hjelpe deg. Ellers anbefaler vi at du tar en titt på det enorme utvalget av HiFi-produkter - ikke bare høyttalere, men også hodetelefoner, forsterkere, kabler og alt annet du trenger av HiFi-utstyr – i HiFi-Freaks’ nettbutikk.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.