Står den på hagearbeid i nærmeste fremtid, bør du lese dette

24/03/2024 23:00

Emma

Forbruk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Bekymrer du deg for hagen din, da er det gode nyheter.

PFAS er en stor gruppe syntetiske og menneskeskapte kjemikalier som finnes i mange forbrukerprodukter.

Forskning viser at PFAS er problematisk for både mennesker og miljø.

Coop har forbudt og faset ut PFAS de siste 10 årene og har nå nådd en ny milepæl. Coop selger kun PFAS-frie hageputer og paraplyer.

PFAS kan ha tekstiler tilsatt som skal kunne avvise vann, fett og smuss. Derfor kan hageputer og paraplyer impregneres med PFAS. Men ikke hos Coop.

Siden 2014 har Coop jobbet hardt for å bli kvitt PFAS i sitt sortiment og har nå nådd en ny og viktig milepæl. Coop selger nå kun puter og paraplyer som ikke er tilsatt PFAS.

Kundene kan se etter merket «Fri for PFAS» når de kjøper hageputer og paraplyer hos Coop. Dermed slipper de å bekymre seg for PFAS når de gjør hagen klar til sommeren med nye hagemøbler.

Thomas Roland, leder for ansvarlighet og kvalitet i Coop, sier i en pressemelding:

– I Coop er vi opptatt av føre-var-prinsippet og ønsker å fase ut PFAS fra alle produkter der det er fare for at PFAS slippes ut i miljøet. Selv om det enkelte produktet ikke er dokumentert som farlig, vet vi at PFAS havner i miljøet og hos mennesker, hvor stoffene er knyttet til blant annet kreft, hormonforstyrrelser og økt risiko for spontanabort. Derfor har det vært viktig for oss å sikre at hageputer som er i hudkontakt ikke tilsettes PFAS – og at parasollen ikke slipper ut PFAS i hagen når det regner.

I fjor satte Coop hyllemarkøren «Fri for PFAS» ved siden av kjøkkenartikler i butikkene. Og nå vil Free of PFAS-etiketten vises ved siden av hageputer og paraplyer.

Thomas Roland sier:

– Vi vet at 69 prosent av danskene kjenner til PFAS og ønsker å unngå det. Det er vår jobb å beskytte forbrukeren og veilede dem til å velge produkter uten PFAS. Derfor er jeg stolt over at Coop leder an på dette området, og at vi nå kan føye til enda en kategori på listen over PFAS-frie produkter.

Om Coop og kampen mot PFAS

Coop forbød PFAS i matemballasje allerede i 2014. Siden den gang har Coop engasjert seg i kampen mot PFAS og jobbet systematisk med å fase ut kjemikaliene fra sortimentet.

I dag anslås PFAS å være enda mer skadelig selv i mikroskopiske mengder. Coop har forbudt PFAS i kosmetikk og pleieprodukter, tanntråd, gulvsåpe, tekstiler, sko, hjemmetekstiler, impregneringsmidler, stekepanner og bakevarer fra egne merker og senest hageputer og paraplyer.

Coop deltar i en ekspertgruppe som skal gi råd til EU-kommisjonen i forbindelse med utviklingen av EUs nye kjemikaliestrategi, og Coops innsats mot PFAS har inspirert til ny lovgivning som beskytter forbrukere i både Danmark og USA.

Coop ønsker et nasjonalt forbud mot PFAS i forbrukerprodukter så vel som på EU-nivå og presser politisk på for at dette skal skje.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.