Trinn for trinn: 7 ting du trenger å vite hvis du vil bytte til sommerdekk selv

22/03/2024 17:00

Emma

Forbruk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er i ferd med å bli den tiden av året.

Det er på tide å bytte fra vinterdekk til sommerdekk. Du kan enkelt skifte hjul på bilen din selv, men det er flere ting du må være oppmerksom på hvis du vil kjøre trygt.

Christian Jensen, tekniker hos Bridgestone, er heldigvis behjelpelig med en trinnvis veiledning, slik at du kommer deg gjennom et hjulskift trygt og sikkert.

Først og fremst må du være helt sikker på at hjulene du installerer er trygge å installere. Dekkene er den eneste kontaktflaten mellom kjøretøyet og veien og ekstremt viktig for din sikkerhet.

Er du det minste i tvil, overlater du oppgaven til et autorisert verksted eller dekksenter, sier dekkeksperten. Tenk på gjør-det-selv-prosjektet en gang til hvis du kjører elbil – det er veldig tungt å håndtere selv.

Slik gjør du det trinn for trinn
Ta frem forstørrelsesglasset

Se nøye gjennom sommerdekk og bruk dem bare hvis de er helt i orden.

Du bør se etter uregelmessig slitasje, kuttskader, rifter, sprekker eller bulker i dekket.

Fjern steiner eller andre skarpe gjenstander som har festet seg til dekket.

Sjekk mønsterdybden

MBridgestones tekniker anbefaler en mønsterdybde på minst 3 mm for sommerdekk for optimal sikkerhet, spesielt på våte veier.

Bruk enten en fyrstikk eller en mønsterdybdemåler – mål alle fire dekkene i hvert av de sentrale sporene og minst to punkter i hvert spor.

Er felgen i orden?

Se gjennom felgene – skader på bilens felger kan skade dekkene.

Når du rengjør dem, se nøye på dem.

De varer ikke evig

Den absolutte maksalderen for dekk er 10 år, sier Christian Jensen, men allerede når dekket er over fem år gammelt, bør det kontrolleres av en profesjonell regelmessig.

Kjører du elbil, bør du være klar over at dekkene slites annerledes – og raskere – enn du er vant til. Dette skyldes både vekten på elbilen og den kraftige motoren, som begge gir ekstra slitasje på dekkene.

Glem kombinasjoner

Husk at du ikke må kombinere vinterdekk og sommerdekk. Det er imidlertid lov å kombinere ulike merker og mønstre, men Christian Jensen fraråder dette.

Det er ikke nødvendig å bytte alle fire dekkene samtidig hvis bare ett par er slitt ned.

Her trenger du bare å huske at de nyeste dekkene må monteres på baksiden av bilen.

Kontroller rotasjonsretningen

Når du installerer hjulene, må du sørge for at de er montert riktig i forhold til rotasjonsretningen (hovedsakelig vinterdekk).

Enten står det innvendig/ute på siden av dekket, eller så er det en pil som indikerer rotasjonsretningen.

Etterspenning

Stram boltene og mutterne med momentnøkkel og husk å stramme dem etter at du har kjørt ca. 200 km.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.