Sjekk kjøleskapet nå: Disse vanlige matvarene kan gjøre deg syk – selv om de fortsatt er «innenfor dato».
Akkurat nå leser andre
«Best før» betyr ikke nødvendigvis dårlig etter. Mange nordmenn har lært å bruke sansene og ikke kaste mat unødvendig. Men det finnes matvarer som bør i søpla med én gang – uansett dato.
Det svenske magasinet Allas har samlet seks matvarer du aldri bør ta sjansen på. Norske anbefalinger fra Mattilsynet og Matportalen peker på det samme.
1. Røkt og gravet fisk
Vakuumpakket røkt laks eller gravet ørret er spesielt utsatt for listeriabakterier.
Det skumle er at du hverken ser, lukter eller smaker at maten er forurenset. Bakterien kan likevel føre til alvorlig sykdom, særlig hos gravide, eldre og personer med svekket immunforsvar.
Du bør derfor alltid kaste vakuumpakket fisk etter holdbarhetsdatoen – ikke stol på sansene dine. Og når du først åpner pakken, må innholdet spises umiddelbart. Da handler det mer om hvor lenge pakken har vært åpen enn hva som står som «Best før-dato».
2. Brød med mugg
Les også
Selv små muggflekker gjør brødet utrygt, og mugg kan komme selv om siste forbruksdato er nådd hvos brødet ikke er oppbevart riktig.
Muggsoppen sprer seg raskt og usynlig gjennom det luftige brødet, og giftstoffene forsvinner ikke selv om du skjærer bort det synlige angrepet.
Hvis brødet lukter muggent eller smaker rart, bør du også kaste det – selv uten synlige tegn. Ikke ta sjansen på at «det bare er en liten flekk».
3. Bær som har blitt myke eller mugne
Bær som jordbær, bringebær og blåbær er følsomme for mugg og råte. Selv ett muggsoppangrepet bær i pakken kan ha smittet resten, spesielt hvis de har ligget tett i emballasjen.
Kjennetegn på uspiselige bær er lodden overflate, søtlig gjæraktig lukt, eller at de er blitt bløte og klebrige. Rens bærene grundig, og kast alt som ikke ser friskt og fast ut – og gjerne også bærene som har ligget tettest på de mugne bærene.
4. Kjøttdeig
Les også
Kjøttdeig er ekstra utsatt for bakterievekst, fordi kjøttet er malt og dermed har stor overflate der bakterier kan trives. Lukter kjøttet surt eller metallisk, eller har det en slimete overflate, skal det rett i søpla.
Selv om det ikke lukter vondt, bør du aldri spise rå kjøttdeig. Den må alltid gjennomstekes for å unngå sykdomsfremkallende bakterier som E. coli eller salmonella.
5. Rå fisk
Rå fisk, særlig arter som makrell, sild og tunfisk, kan inneholde aminosyren histidin. Ved feil lagring kan dette omdannes til histamin, som kan gi kraftige allergilignende symptomer og magesmerter.
Du bør være særlig oppmerksom på lukt og farge. Hvis fisken lukter sterkt, har endret farge eller tekstur, eller føles slimete, skal den ikke spises – uansett dato.
6. Yoghurt, crème fraîche og kremost med mugg
Meieriprodukter med høyt vanninnhold gir muggsopp gode vekstvilkår. Selv om det bare er en liten flekk, kan giften ha spredd seg i hele produktet – også usynlig.
Les også
Har du åpnet boksen og ser mugg eller kjenner sur, unormal lukt, bør du ikke ta noen sjanser. Kast hele produktet og vask gjerne skjeen eller redskapet som var i kontakt med det.
Datomerking er et nyttig verktøy, men ikke alltid til å stole på når det gjelder matsikkerhet.
Noen matvarer krever strengere hygiene og oppmerksomhet enn andre.
Sjekk alltid utseende, lukt og konsistens – og vær særlig forsiktig med ferskvarer som lett utvikler bakterier og muggsopp.