Mange sverger til fullkornprodukter som det sunneste valget – også når det gjelder ris. Men ny forskning viser at brun ris kan være langt mer problematisk enn mange tror.
Ifølge en ny studie fra Universitetet i Michigan inneholder fullkornsris nemlig langt høyere nivåer av giftige stoffer enn vanlig hvit ris. Det er spesielt mengden uorganisk arsen som bekymrer forskerne.
"Brun ris inneholder rundt 40 prosent mer uorganisk arsen enn hvit ris", sier forsker Christian Kelly Scott i en uttalelse.
Hun er en av forskerne bak en ny rapport som blant annet har sett på giftnivåene i ris.
Kan øke kreftrisiko
Arsen finnes naturlig i jord og vann, men i uorganisk form er det svært giftig. Mattilsynet advarer om at stoffet kan øke risikoen for flere typer kreft, blant annet i lunger, blære og hud.
Og det er i de ytterste lagene av riskornet – nettopp de som bevares i brun ris – at arsenet samler seg.
"Når brun ris ikke poleres til hvit ris, blir mer av arsenet værende igjen", forklarer Scott.
Barn mest utsatt
Forskerne er særlig bekymret for små barn. Deres studie viser at enkelte barn under fem år kan få i seg mer arsen enn det som regnes som trygt, hvis de spiser mye brun ris.
Mattilsynet anbefaler allerede å unngå risdrikk og riskaker til barn – og påpeker at brun ris kan inneholde høyere nivåer av arsen enn vanlig ris.
Dette kan du gjøre
Heldigvis finnes det en enkel måte å redusere risikoen på. Mattilsynet anbefaler å koke risen i ekstra mye vann og helle av vannet etterpå. Det kan fjerne en god del av det skadelige arsenet.
Andre anbefaler å alltid skylle ris før man koker det.
Forskerne understreker at det ikke er nødvendig å slutte å spise brun ris helt – men at man bør være bevisst på mengden.
"Selv våre mest helsebevisste valg kan ha uventede konsekvenser", sier medforfatter Felicia Wu. – Det handler om balanse.